NFL i backspegeln – vecka 8

Intryck från vecka 8

Den stora behållningen i vecka 8 var framförallt matchen mellan Houston Texans och Seattle Seahawks. Hade vi vetat exakt hur bra matchen skulle bli hade vi inte bara utnämnt den till sevärd – https://tipsarenan.se/nfl-tips/infor-vecka-8-observationer – utan vi hade helt klart utnämnt den till veckans match. Oddsen för att MNF-matchen mellan Denver Broncos och Kansas City Chiefs blir bättre är extremt höga.

I övrigt var det en vecka fylld av favoritsegrar, undantaget möjligen Buffalo Bills klara seger hemma mot Oakland Raiders. De såg kanske inte alltid så glimrande ut men lag som Minnesota Vikings, New England Patriots, New Orleans Saints, Atlanta Falcons, Philadelphia Eagles, Carolina Panthers, Dallas Cowboys och Seattle Seahawks kom alla ur veckan med segrar. Det betyder i sin tur att läget i de olika divisionerna börjar klarna en smula. Flertalet lag rycker en del inför andra halvan av säsongen.

Vecka 8 lärde oss en hel del. På sina håll spelades det glimrande. Överlag står det dock klart att de flesta lag fortfarande söker den där rätta timingen på offensiven och en bättre kommunikation mellan defensiva spelare. En NFL-säsong spelas över 16 veckor och det är först mot slutet av den som vi verkligen vet var lagen står. Här är våra intryck från den senaste veckan:

Veckans stjärna

article image article image

Russell Wilson, Quarterback, Seattle Seahawks

Wow! Vilken match Russell Wilson gjorde mot Houston Texans. Han satte 26 passningar av 41 försök för 452 yards och 4 touchdowns. Han hade dessutom en interception i slutet av matchen som såg ut att ha spolierat chanserna. Wilson kunde dock, trots begränsat med tid, leda sitt Seahawks till en touchdown under en sista magisk drive.

Trots att Wilson hela kvällen var utsatt för hård press från Jadeveon Clowney och de andra i Texans pass-rush förlängde han hela tiden spel. Det mest fantastiska i hans spel var att han stod för hela 11,0 yards per passförsök. Det betyder att han hela tiden hittade öppningar för många yards. I mina ögon var Wilsons match den bästa individuella insatsen den här säsongen. Mot slutet var han fenomenal och fick lite bättre hjälp av sin o-line.

Grymt slut för Wilsons QB-kollega i Texans Deshaun Watson som trots sin oerfarenhet som rookie gjorde en fantastisk match på tuff bortaplan i Seattle. Watson kastade bort ett par bollar för mycket men var i övrigt otroligt bra. Inte lika bra som Wilson bara.

Veckans magplask

article image article image

Matt Morre, Quarterback, Miami Dolphins

Å ena sidan var det sannerligen inte bara Moore som var dålig i Miami Dolphins 0-40 kollaps mot Baltimore Ravens under torsdagsmatchen. Å andra sidan var han nog den spelare vars svaga insats stod ut tydligast i Dolphins totala härdsmälta.

Att få ut endast 176 yards på 44 försök är inget annat än en smärre katastrof. När det dessutom blir noll touchdowns och två interceptions av det är det en ren katastrof. Det innebär ett genomsnitt av 4 yards per passförsök. Jämför det med Russell Wilsons 11 yards per försök och du förstår Moores ineffektivitet bättre.

10 saker som stack ut i övrigt

1. AFC East slår AFC West

AFC East lagen New England Patriots och Buffalo Bills vann mot AFC Wests Los Angeles Chargers respektive Oakland Raiders. Det var blytunga förluster för West-lagen som båda är 3-5 efter vecka 8. Inte mycket talar för slutspel om de inte vinner mellan 6-7 matcher av 8 återstående. Det känns helt enkelt inte realistiskt. Medan det ser illa ut för Chargers och Raiders ser det desto bättre ut för New England Patriots (6-2) och Buffalo Bills (5-2). Det verkar bli en strid på kniven mellan dessa lag och förvånande nog imponerar Bills just nu mer än Patriots.

Matcherna innebär att AFC Easts topp utkristalliserades efter förluster för Miami Dolphins och New York Jets. Likaså innebar förlusterna för Chargers och Raiders att Kansas City Chiefs (efter den egna hemmasegern mot det fjärde AFC West laget Denver Broncos) drar ifrån rejält i AFC West. Det krävs en rejäl vändning för att något lag ska kunna konkurrera med Chiefs om titeln.

2. Houston Texans kan bli hur bra som helst

Det kanske inte är Houston Texans år redan i år. En svag start innan head coach Bill O’Brien bestämde sig för att starta rookien Deshaun Watson som quarterback och tunga skador på defense (J.J. Watt och Whitney Mercilus) gör att de har viss uppförsbacke. Houston står nu med ett 3-4 resultat. Det är i och för sig ingalunda kört att vinna divisionen. Inget annat lag har imponerat enormt. Tror dock att Jacksonville Jaguars och Houston Texans kommer slåss om titeln. Problemet för Texans nu är att de skaffat sig små marginaler. De har helt enkelt inte råd att förlora många fler matcher.

Uppenbart är dock att Texans har ett grymt lag på gång. Jag tror att AFC får se upp nästa år då Watson har ytterligare lite rutin. Kan Texans hitta ett par uppgraderingar till offensiva linjen kan offensiven bli en styrka. Kombinera det med en defensiv som har en enorm potential. Framtiden ser ljus ut.

3. Philadelphia Eagles fortsatt i guldsits

Philadelphia Eagles tog som väntat en relativt enkel seger hemma mot San Francisco 49ers och har med ett 7-1 record tagit ett enormt grepp om NFC East.

New York Giants är borta från slutspel. Washington Redskins är visserligen 3-4 men har tre förluster i divisionen. Dallas Cowboys är det enda egentliga hotet och Cowboys får nu storstjärnan Ezekiel Elliott avstängd i sex matcher.

Jag tror Eagles vinner NFC East och frågan är om man inte redan nu siktar högre på en förstaseedning i NFC:s slutspel som skulle innebära garanterad hemmaplansfördel i slutspelet.

4. Washington Redskins åker i princip ur

Jag antydde det redan under 3. Med ett 3-4 resultat har man chansen till slutspel fortfarande. Det som dock talar mot Redskins (förutom den något bleka laguppställningen) är att tre av de fyra förlusterna har skett mot NFC East-rivaler. Första tiebreaker om Redskins skulle fajtas om en slutspelsplats blir vunna matcher i divisionen. Redskins bara måste vinna resterande matcher mot Cowboys borta och två gånger Giants. Det ser faktiskt inte särskilt ljust ut.

5. Atlanta Falcons saknar Kyle Shanahan

Det ser ut som om New England Patriots släckte Atlanta Falcons själ genom sin episka Superbowlcomeback förra året. Falcons är sig inte alls lika. De behövde till och med en hel del hjälp från ett ojämnt New York Jets-lag för att tills slut kunna vinna matchen. Falcons behöver hitta ett svar snabbt och jag tycker att man skulle börja med en självscoutning av offensiven. Klubbens förre offensive coordinator Kyle Shanahan (nu head coach för 49ers) installerade en bra mix av zone running med mängder av s.k. stretchplays där running backen springer snett i ryggen mot vänster eller höger offensive tackle och screens till running backs. Det i sin tur öppnade upp för Matt Ryan att hitta djupa passar till Julio Jones och kompani. Linebackers var helt enkelt tvungna att välja mellan att bevaka runs och kortpassningsspel eller hjälpa sitt secondary i coverage. Nye koordinatorn Steve Sarkisian verkar ha glömt att screens numera är en naturlig del av en offensiv spelbok i NFL. Det innebär att Falcons nästan ofta söker djupa passningspel och det blir lättare för motståndarlagens defensiv att spela coverage. Sarkisian är inte hjälpt av att Julio Jones ser extremt mycket blekare ut i år än förra året. För ett år sedan spelade Jones som om han vore besatt.

Atlanta Falcons kan fortfarande vända på steken då både New Orleans Saints och Carolina Panthers är inom räckhåll. De behöver dock hitta offensiven NU om så ska kunna ske.

6. Minnesota Vikings dominerar NFC North

Med Aaron Rodgers-lösa Packers en skugga av sitt tänkta jag och programenliga förluster för Chicago Bears (mot Saints) och Detroit Lions (mot Steelers) blev Minnesota Vikings vinst i London mot svaga Cleveland Browns oerhört betydelsefull. Vikings har nu tagit greppet om NFC North och jag kan inte se att de kommer släppa greppet om titeln. Dessutom ska poängteras att man gjort det med Case Keenum som quarterback. Kan Sam Bradford och/eller Teddy Bridgewater bli spelklara har Vikings ett sparkapital som heter duga. Jag tror inte Vikings kommer kunna konkurrera med de bättre lagen i NFC i ett slutspel. Det första steget är dock att ta sig dit.

7. Tampa Bay Buccaneers lider av ”Hard Knocks-curse”?

En av de största besvikelserna i år måste vara Tampa Bay Buccaneers. Det har många gånger visat sig att det närmast vilar en förbannelse över lag som filmats för HBO:s fantastiska ”Hard Knocks” i samband med training camp. Den här gången skulle det dock bli annorlunda. Buccaneers hade en quarterback i Jameis Winston som skulle ta sig in ibland NFL:s quarterback-elit. Dessutom adderade man kvicksilvret DeSean Jackson som ett tänkbart grymt receiverkomplement till fantastiskt stora Mike Evans. Defensiven sg också lovande ut på papperet. Av den tänkbara framgången har det blivit ett stort ingenting. Laget står nu med en 2-5 resultat och Winston har inte alls tagit något kliv framåt (snarare bakåt). Säsongen är mer eller mindre över redan nu och nu spelar Buccaneers mer för sin egen stolthet än något annat.

8. Buffalo Bills måste börja tas på allvar

Man kan inte nog poängtera vad nye head coachen Sean McDermott gjort. Han har fått sitt lag att spela riktigt klassisk fotboll. Han har gått ”old school” och kombinerat ett starkt running game med en svärmande defensiv med stor framgång. Buffalo Bills dominerar sina motståndare och har tagit många fina skalper. Senaste segern mot Oakland Raiders var en i raden av imponerande segrar. Jag tror det är hög tid att ta Bills på allvar. Inte minst undertecknad har skrivit ner laget. Det återstår fortfarande att se om de klarar en hel säsong. Djupet är begränsat och man har inte råd med många skador. Attityden och hjärtat är det dock sannerligen inget fel på och det är det viktigaste.

3 doldisar som förtjänar nämnas

I NFL tilldelas de spelare som syns i statistiken normalt allt ära. Quarterbacks, running backs och receivers höjs till skyarna om den offensiva outputen är bra. Defensivt hyllas pass rushers som producerar sacks eller defensiva backar som plockar interceptions på samma sätt. Ska man förstå den fulländade lagsporten amerikansk fotboll på djupet måste dock de spelare som gör allt detta glänsande möjligt hyllas. Vi talar här om bland annat fullbacks, offensiva linjemän, defensiva linjemän, punters och special teamers. Killar som kort och gott inte får många spaltmeter. Det här är deras utrymme…

1. Micah Hyde, Strong Safety, Buffalo Bills

article image

Få spelare har personifierat Bills defensiva resning så mycket som Micah Hyde. Free-agent värvningen från Green Bay Packers har verkligen spelat klart över förväntan. Vecka 8 var inget undantag. Hyde hade en fantastisk dag i coverage. David Carr försökte nå receivers som Hyde hade ansvar för 5 gånger. Det resulterade i endast tre kompletta passningar för endast sju (!) yards. Med andra ord var det inget fel på hans tacklingar heller. Hyde adderade dessutom en interception och leder nu NFL med 5 interceptions totalt under säsongen.

2. Travis Frederick, Center, Dallas Cowboys

article image

Priset delas inte ut till Frederick för att han ser mest ut som en viking i världen, låt oss först göra det klart. Istället ledde Frederick Dallas o-line och dominerade i mitten. Med sina effektiva blockeringar öppnade Frederick ständigt upp hål rakt upp i mitten för Ezekiel Elliott. Elliott kunde promenera sig fram till 150 yards rushing. Frederick är utan tvekan den bästa centern i NFL just nu och vecka 8 var inget undantag.

3. Brandon Williams, Defensive tackle, Baltimore Ravens

article image

Jag har redan skällt på Miami och Matt Moore ovan. Lite kredd måste dock delas ut till Baltimore Ravens defense. Man vinner inte en match med 40-0 utan att man gör extremt mycket rätt. En underskattad spelare är nose tackle Brandon Williams. Han var stor del i att Ravens helt stängde ner Dolphins running game. Williams slutade med fyra tacklingar som samtliga var s.k. run stops. Kanske hade Williams rent av en hand med i spelet som fick Dolphins att skeppa iväg Jay Ajayi till Philadelphia Eagles via trade idag?

pro author badge

Relaterade artiklar

Svenska casinon
Spelpressen
Casino med svensk licens
Casino utan svensk licens
Nettikasinot360
nätcasino på jämför.io