Inför vecka 8 – Observationer

Vi kommer in i vecka 8 efter att torsdagsmatchen redan ägt rum. Det var en riktig ”Baltimore beatdown” mot ett hjälplöst Miami Dolphins lag som Baltimore Ravens stod för (vinst med 40-0). In i matchen var Miami lite på gång. Matchen visade dock att seger och förlustraderna såhär långt kan vara missledande. Miami har hittills haft ett mycket beskedligt spelschema och en hel del flyt. Det får oss att vilja studera lagen med ett vinnande spel hitintills. Hur bra är de egentligen?

article image

Contenders, up for discussion eller pretenders?

Låt oss titta på de lag som är uppenbara slutspelskandidater. Med det menar jag lag med ett s.k. plussresultat, det vill säga fler segrar än förluster. Har de lagen vad som krävs för att ta sig långt och slåss om en Lombardi Trophy på andra sidan året eller inte? Vi delar in lagen i tre kategorier.

Contenders är lag som jag redan nu utgår från att de kommer vara med och konkurrera i slutspelet. Mycket kan givetvis hända men de här lagen har redan nu visat mig vad jag behöver se.

Up for discussion-kategorin är reserverad för lag som har visat kvalitet och har fördelar som kan ta de in i contender kategorin. Likaväl är de inte där än och det finns minst lika stor chans att utvecklingen driver de söderut till pretendergruppen.

Pretendergruppen består av lag som jag inte tror är lika bra som sina record. Det kan bero på att de hittills mött relativt beskedligt motstånd eller att de helt enkelt inte imponerar på mig.

Contenders:

article image New England Patriots (5-2)

New England Patriots har inte imponerat som många trodde de skulle göra. Defensivt har det sett rent ut svagt ut innan senaste veckans imponerande segermatch mot Atlanta Falcons. Nu verkar dock Patriots trenda i rätt riktning, dvs. uppåt. Om någon vill betta mot Tom Brady och Bill Belichick så varsågod. Jag tror Patriots defense kommer växa allt eftersom säsongen går. Detta trots att skadan på defensiva ledaren och linebackern Donta Hightower är blytung.

article image Pittsburgh Steelers (5-2)

Pittsburgh Steelers börjar liksom Patriots hitta formen. Defensivt har det sett riktigt bra ut. Offensivt borde Ben Roethlisberger kunna spela bättre. Steelers har ett rejält grepp om AFC North och med begränsad konkurrens i divisionen kan jag inte se något skäl för varför de inte skulle kunna ta sig till slutspel.

article image Kansas City Chiefs (5-2)

Kansas City Chiefs såg alldeles strålande ut i säsongens inledning men har därefter åkt på två raka torskar. I den ena matchen (mot Steelers) svek offense och i den andra (mot Raiders) svek defense. Nu har lagen läst in Chiefs lite mer och de kommer få svårare mot de riktigt bra lagen. Trots det är Chiefs ett mycket bra lag och det finns ingen anledning att inte tro att de är ett av lagen i AFC:s slutspel. Divisionen är dock tuff och de måste vinna divisionsmatcher. Gör de inte det är försprånget i AFC West snart inhämtat.

article image Philadelphia Eagles (6-1)

Philadelphia Eagles är det lag som kanske imponerat mest i hela NFL. Carson Wentz har utvecklats otroligt mycket. Phillys defense är opportunistiskt och skapar mängder av turnovers. Jag tycker head coach Doug Pederson har alla skäl i världen att känna tillförsikt. När de andra lagen i NFC East är besvikelser (Cowboys, Giants) eller bara rätt så mediokra (Redskins) seglar Philly upp som en storfavorit till divisionstiteln. Avståndet ner till Cowboys är redan stort. Det viktiga för Eagles är att fortsätta hålla foten på gaspedalen och ta några segrar till de kommande veckorna.

article image Seattle Seahawks (4-2)

Seattle Seahawks har inte imponerat. Russell Wilson har haft svårt att leda offensiven till något stort. För att göra det skulle han behöva betydligt bättre spel från sin offensiva linje. Trots det smyger Seahawks med och har en inbördesmöte-fördel efter vinstmatchen mot Rams. Defensiven är det inget fel på och Seahawks tenderar liksom Patriots att se betydligt bättre en bit in i säsongen.

Up for discussion:

article image Los Angeles Rams (5-2)

Rams är det lag som ligger närmast att betraktas som en contender. Offensiven med Jared Goff och Todd Gurley som ledargestalter har överträffat alla förväntningar. Defensivt är Rams klart godkända. Jag är dock lite tveksam till om laget orkar hålla i hela säsongen och håller fortfarande Seahawks som favoriter i NFC West. Rams kan dock över de närmsta veckorna visa att jag har fel.

article image Jacksonville Jaguars (4-3)

Jacksonville Jaguars har ett defense som det finns all anledning att frukta. Dessutom har Blake Bortles håll uppe spelet tillräckligt mycket för att inte offensiven ska förstöra saker och ting. Jacksonville är dock ibland ett varannandagslag och för mig behöver Blake Bortles spela bra under en längre period innan jag blir övertygad om att han kan leda Jaguars djupt in slutspelet. För tillfället ser dock Jaguars ut som AFC Souths bästa lag.

article image Minnesota Vikings (5-2)

Minnesota Vikings är ett lag som står på kanten av trampolinen och nästan faller i contender-poolen. Vikings har en riktig solid defensiv och ett offense som inte alls är ofarligt. Det är bara lite mellanmjölk över anfallet. Det brukar i sin tur leda till att Vikings får svårt mot riktigt kvalitetsmotstånd. I år har man givits en skänk från ovan i och med att Green Bay saknar Aaron Rodgers. Jag tror att det krävs att defensiven tar ytterligare ett steg och helt dominerar matcher innan Vikings är redo för större saker.

article image New Orleans Saints (4-2)

New Orleans Saints har verkligen vänt på steken. Men en 0-2 ledning samtidigt som konkurrenterna i NFC South startade bra var Saints närmast uträknade. Defensiven läckte rejält med poäng och offensiven kom inte upp i nivå. Spola fram 5 veckor till och Saints har vunnit fyra raka segrar och toppar nu divisionen. Offensiven ser stark ut och unga spelare som Michael Thomas och rookien Alvin Kamara är Drew Brees främsta vapen. Även veteranrunningbacken Mark Ingram har storspelat och haft flertalet 100+ yards-matcher. Defensiven har blivit betydligt bättre. Låter inte allt bra? Tja, det finns rätt stor misstänksamhet beträffande den defensiva kapaciteten. Drew Brees och anfallet är bra det vet vi redan. Jag har också en känsla av att Saints får svårt att hålla ihop det mot riktigt bra. Tittar man djupt i spelschemat har de dock få matcher som ser omöjliga ut att vinna på förhand. Saints kan mycket väl vinna divisionen. Frågan är om det räcker sedan.

article image Carolina Panthers (4-3)

Carolina Panthers har en defensiv kapacitet och offensiv talang nog för att vara en contender. Det är bara det att laget är så ofantligt oförutsägbart i år. Ena veckan stortorskar man mot New Orleans Saints hemma. Veckan efter slår man mästarna New England Patriots i en nagelbitare på bortaplan. Förra veckan åker man på stryk mot relativt begränsade Chicago Bears med klara 3-17. Quarterback Cam Newton och hans offense har en fäbless för att helt tappa effektiviteten i vissa matcher. Den ojämnheten håller inte på den här nivån. Att klubben har ett av ligans bästa defensiver räcker då inte. Om Panthers offense skulle hitta ett mer vägvinnande och tillförlitligt spel är dock Panthers ett lag som inte är lättslaget.

Pretenders:

article image Buffalo Bills (4-2)

Säg mig. Tror verkligen någon att Buffalo Bills har en offensiv som kommer i närheten av Lombardi Trophy? Vid sidan av LeSean McCoy och (kanske) Tyrod Taylor finns helt enkelt inte kvaliteten för att i längden störa. I längden kommer också skador skada en lövtunn Bills-roster. Defensivt har Sean McDermott hittat ett bra schema och spelare som köper in på systemet. Han har fått hela Buffalolaget att spela med hjärta. Bills är därmed ingen enkel match för något lag i NFL. Men de är definitivt ingen övermäktig motståndare heller. Stark om de kan slåss om en slutspelsmatch.

article image Miami Dolphins (4-3)

Jag har bara en fråga. Tyckte någon som såg torsdagsmatchen (förlust mot Baltimore Ravens med 0-40) att Dolphins såg ut som ett slutspelslag? Enkelt schema och medrull har fått Dolphins till ett 4-3 record. Någon Superbowl kommer de inte i närheten av.

article image Green Bay Packers (4-3)

Packers hade en chans och det var att Aaron Rodgers ledde de till slutspel och där tog över matcherna. Hela laget är byggt kring det. En inte särskilt imponerande defensiv men som kan spela turnoverskapande fotboll är tänkt att ackompanjera Rodgers och offensiven. Med Rodgers borta efter nyckelbensbrott och Brett Hundley in är spelplanen en helt annan. Green Bay har också förlorat två raka. Tyvärr är det nog så det kommer se ut. Många hedersamma förluster. Packers utan Rodgers är inte tillräckligt bra helt enkelt. Rodgers maskerar många svagheter i lagbygget.

Vad väntar i vecka 8?

Vecka 8 är proppfull med intradivisionsmatcher, dvs. matcher mellan lag från olika divisioner. De matcherna är en intressant värdemätare mellan olika divisioners styrka. Dessutom innehåller helgen en del mycket intressanta divisionsmatcher. I NFC South tar Tampa Bay Buccaneers emot Carolina Panthers. I NFC East är Washington Redskins värdar för Dallas Cowboys. I AFC West möts Kansas City Chiefs och Denver Broncos. De matcherna har samtliga stor påverkan på vilka lag som kan hoppas gå till slutspel och/eller ha en bra seedning i ett slutspel. För varje vecka som går blir fönstret för misslyckanden allt mindre medan en vinstmatch kan betyda oerhört mycket. Fortfarande har nästan alla lag en chans i sina respektive divisioner. Spänningen är olidlig…

5 matcher att hålla ett öga på i helgen

Förutom att ni givetvis följer ert eget favoritlag finns det all anledning att ha koll på vad som händer för övrigt i NFL. Här är de matcher som står ut för oss på Tipsarenan under vecka 8. På grund av det stora antalet divisionsmatcher kommer lagen vara på helspänn. Det gäller kort och gott mer än bara en match.  Mängder av bra matcher överlag och inga svårigheter alls att välja 5 sevärda matcher.

Veckans match

article image (3-3) @ article image (5-2)

En klassisk AFC West-match. Broncos och Chiefs gillar inte varandra och räkna med stämning på Arrowhead Stadium. Den här matchen är inte bara en rivalmatch, den är extremt viktig för utgången i AFC West.

Denver Broncos behöver vinna för att inte tappa greppet om divisionen och dessutom hamna i fara att missa slutspelet. Broncos är ett lag som är extremt mycket bättre på hemmaplan på Mile High Stadium, i den tunna Denverluften. Drar de på sig många förluster såhär tidigt är hoppet om en riktigt bra seedning i slutspelet nästan borta. Vill Denver Broncos vara med MÅSTE de vinna den här.

Kansas City Chiefs var i ett gyllene läge efter en 5-0 start. Med två raka förluster behöver de nu stoppa blodflödet. Förlorarde ytterligare en match riskerar de att göra AFC West till ett fyralagsrace igen. Kan de spela sig till ett 6-2 record är de minst två vinstmatcher före närmsta divisionskonkurrent. Skillnaden är enorm.

Andra sevärda matcher

article image (3-4) @ article image (4-2)

Det här är två lag som måste upp till bevis. Den fråga man ställer sig beträffande Raiders är väl ungefär: Är de inte bättre än såhär? Den fråga man ställer sig beträffande Bills är: Är de såhär bra? Vi får väl se. Raiders behöver hursomhelst vinna för att deras säsong ska leva. Bills inte riktigt lika utsatta men det här blir en intressant värdemätare.

article image (3-4) @ article image  (5-2)

Los Angeles Chargers har verkligen vänt på katastrofinledningen. De har ett bra defense med framförallt en bra pass-rush och frågan är om de kan störa Tom Brady och hans offensiva linje. New England Patriots defense (utan Donta Hightower) kommer också sättas på prov av Philip Rivers och Melvin Gordon. Det här är en viktig match för båda lagen och jag tror den blir sevärd. Chargers spelar för överlevnad. Patriots spelar för att ta fullständig kontroll över AFC East.

article image (3-3) @  article image (4-2)

Den hr matchen blir en mycket bra värdemätare kring hur bra Houston Texans är. DeShaun Watson ställs inför sin tuffaste utmaning hittills i sin karriär. Att åka till Seattle och möta Seahawks och deras 12th man-publik är en stor sak. För Seattle Seahawks offensiva linje ställs de mot ett defense som är bra och har en stark pass-rush trots flertalet tunga skador på nyckelspelare. Båda lagen är pressade att vinna för att inte hamna på efterkälken i jakten på sin respektive divisionstitel. Kan bli en mycket intressant match att följa.

article image (3-3) @ article image (3-3)

Ett av NFL:s allra mest klassiska möten. Dallas Cowboys mot Washington Redskins. De flesta oddsmakarna kommer nog hålla Cowboys som rejäla favoriter och så även jag. Det här är dock en divisionsmatch och räkna med att Redskins vill ”förborra” för spikarna i Cowboyskistan. Cowboys har inte råd med fler förluster nu. Ytterligare en och de förlorar helt kontakten med ledarlaget Philadelphia Eagles. Under resterande del av säsongen väntar (sannolikt) en sex matcher lång avstängning av Ezekiel Elliott. Cowboys behöver vinna nu. Redskins imponerar inte stort men smyger med. De skulle behöva en riktig skalp mot bra motstånd för att visa att de är med.

pro author badge

Relaterade artiklar

Svenska casinon
Spelpressen
Casino med svensk licens
Casino utan svensk licens
Nettikasinot360
nätcasino på jämför.io