Vecka 2 – söndagsmatcherna

Så var vi mer eller mindre igenom vecka två. En del observationer från vecka 1 besannades (Denver är bra). Andra insatser (Chicagos i Tampa Bay) visade att man ska ta första veckan med en stor nypa salt. Lagen utvecklas kontinuerligt och först efter en sisådär 5-6 omgångar börjar det bli lättare att få en känsla för var de står. Här är genomgången av de matcher i söndags som gjorde mest intryck på oss.

Veckans insats

article imagearticle image
Dallas Cowboys@Denver Broncos

17

42

Denver Broncos störst, bäst och vackrast än så länge

I mina ögon är Denver Broncos det lag som hitintills imponerat mest i NFL. I gårdagens match visade deras beryktade defense på en ren instruktionsbok hur man kan slå Dallas. Det är så enkelt som att man helt neutraliserar Ezekiel Elliott och lämnar över ansvaret till Dak Prescott. Samtidigt ska man vinna fighten mot Dallas enormt starka offensiva linje. Låter enkelt va? Det är det inte precis men det var precis vad Denvers defense lyckades med igår hemma på Mile High Stadium. Sällan har vi sett Ezekiel Elliott så blek. Von Miller terroriserade hela kvällen Prescott med sin pass-rush.

När det dessutom är en dag då offensiven fungerar så bra som den gjorde igår blir det såhär ensidigt. Offensivt ledde Trevor Siemian en effektiv passattack och passade för fyra touchdowns och hittade ofta fram till Demaryius Thomas och Emmanuel Sanders. Dessutom gjorde runningbacken C.J. Anderson en riktigt bra match med två touchdowns och över 100 yards rushing.

Jag tror inte Dallas kommer förlora såhär stort mer den här säsongen. Det i sin tur visar hur hög högstanivå Broncos kan ha. Ofta gör de några jättematcher på hemmaplan på Mile High Stadium medan de generellt är mer beskedliga på bortaplan.

Denver visade att de vill vara med i racet om AFC West. West verkar vara en av de starkaste divisionerna i NFL-fotbollen. Tre lag (förutom Denver också Kansas City Chiefs och Oakland Raiders) är obesegrade efter två veckor och det borgar för enormt intressanta matcher framöver. Nyckeln till Denvers framgång är hur stark offensiven är. Att deras defense är ligans kanske bästa visste vi redan. Om Siemian har tagit ytterligare ett kliv i utvecklingen kan Broncos gå mycket långt i år.

Matchens stjärna:

Trevor Siemian, Quarterback, Denver Broncos

article image

Det var många om budet igår. Von Miller var enorm. Cornerbackduon Aqib Talib och Chris Harris levde upp till namnet som bästa cornerbackparet i NFL. C.J. Anderson gjorde som nämnt en riktigt bra match. Mest imonerande var dock Siemian som enkelt kunde se till att röra bollen och gjorde få misstag (en interception) under tiden. För att vara sedd som lagets svaga pjäs gjorde han det mycket bra. Igår var han en stjärna. Återstår att se om han kan hålla i det fina spelet.

3 intressanta matcher

article imagearticle image
Green Bay Packers@Atlanta Falcons

23

34

Toppmöte i NFC

Slutresultatet 34-23 kan antyda att det var en jämn match i den riktiga invigningsmatchen av Atlanta Falcons nya hemmaplan. Mercedes-Benz Arena. Så var inte fallet. Green Bay var aldrig riktigt nära.

Även om båda lagen började bra – Atlanta direkt med en touchdown-drive och Green Bay svarade direkt med en touchdown efter att Aaron Rodgers fick mycket tid för sina passningar och vi fick se mycket av runningbacken/receivern Ty Montgomery.

Efter att lagen puntat varsin gång kom matchen att få sin karaktär. Medan Matt Ryan kunde hitta upprepade stora passpel till främst storstjärnan Julio Jones och Mohamed Sanu blev det allt svårare för Aaron Rodgers och Packers offense. Atlantas passrush störde honom rejält och allt eftersom matchen led. Efter en onödig turnover på en chanspass (interception av Desmond Trufant) i slutet av första halvlek kunde Falcons gå in i omklädningsrummet med en 24-7 ledning.

Andra halvlek kunde inte ha börjat värre för Packersfansen. Aaron Rodgers fick en smäll av Atlantas defensive end Vic Beasley samtidigt som han skulle passa bollen och det blev en passning bakåt som kunde plockas upp av Falcons Desmond Trufant som enkelt sprang in för en ny touchdown, 31-7.

Det var 34-10 långt in i fjärde quartern och Rodgers blev alltmer villrådig. Green Bay hade stora problem med ”false starts” när Rodgers försökte få Atlantas pass-rush ur sin rytm med så kallade hard counts. Det blev lite för komplicerat inte minst för de egna lagkamraterna med publikljudet på bortaplan. Green Bay kunde hyfsa till resultatet i slutet men Falcons började spela konservativt för att ta tid av klockan.

Starkt match av Atlanta och en bra skalp efter förra veckans mindre imponerande vinst i Chicago. Nu visade man att Falcons blir att räkna med även i år och de har fått en fin start med två raka segrar.

För Green Bay Packers var det lite av en väckarklocka efter förra veckans imponerande seger mot Seattle. Det är på inget vis en katastrof att förlora mot Falcons på bortaplan men det defense som såg så starkt ut mot Seahawks imponerade inte idag. Kanske var det mer ett tecken på att Seahawks inte är så starka offensivt (än i vart fall). Laget förlorade också viktige defensiva tacklen Mike Daniels under matchen. Offensivt drog man på sig mängder av penalties. Nu ljusnar dock schemat något efter två tuffa inledningsmatcher och Packers ska på inget sätt räknas ut ur NFC-racet.

Matchens stjärna:

Devondre Campbell, Linebacker, Atlanta Falcons

article image

Atlanta gör en helgjuten match och det fanns fler spelare på offense som gjorde bra matcher såsom Matt Ryan, Devonta Freeman, Julio Jones och Mohamed Sanu. Avgörande för matchen var dock när Atlantas defense fick igång sin pass-rush och kunde störa Aaron Rodgers. Ingen personifierade det mer än Devondre Campbell som tillsammans med Vic Beasley stressade Green Bays offensiv till flertalet misstag. Campbell var överlag aktiv med 6 solotacklingar, 2 andra tacklingar han var del i och en sack. Campbell får utmärkelsen.

 

article imagearticle image
New England Patriots@New Orleans Saints

36

20

Ryktet om Patriots förestående kollaps överdrivet

Som vanligt efter en lite oväntad förlust börjar domedagskorparna i media cirkla runt New England och förutspå Tom Bradys pensioneringsplan. Allt som oftast brukar New England svara stenhårt.

Inför matchen mot ett lag som New Orleans Saints och en quarterback som man haft svårt att stoppa i Drew Brees var ändå oron bland Patriotsfansen stor.

Patriots visade dock relativt omgående att de inte hade några planer på att inleda med ett 0-2 record. Tom Brady kom ut som en helt ny spelare och hittade direkt Rex Burkhead och Rob Gronkowski för touchdowns. Efter urladdningen ledde man med 30-13 i paus. Andra halvlek var mer eller mindre en expeditionsaffär.

New Orleans försökte försvara New England på samma sätt som Kansas City Chiefs gjorde vecka 1. De har dock inte samma kvalitet på defense. Dessutom hade Patriots gjort en hel del adjustments på offense och hittade massor med passningar till running backs och lite kortare passningar.

Det som fortsatt oroar i New England är att laget redan är väldigt skadedrabbat. Man kom till spel med bara tre receivers och under matchen drog två av de på sig skador (Chris Hogan och Phillip Dorsett). Den största skadan var dock den på Rob Gronkowski som inte kom tillbaka till spel efter att ha dominerat inledningsvis.

New Orleans är nu rejält efter i NFC South. Atlanta är 2-0. Carolina likaså (om inte lika imponerande). Dessutom är tredje divisionskonkurrenten Tampa Bay obesegrat med 1-0, eftersom deras första match ställdes in. Saints måste omedelbart börja vinna om de ska vara med i racet.

Matchens stjärna:

Tom Brady, Quarterback, New England Patriots

article image

Vad göra? Kanske är tjatigt att välja Brady som matchens stjärna. Med 30 av 39 passningar för 447 yards och tre touchdowns (alla i första quartern) har jag dock inget val. Det fanns fler spelare som bidrog bra i New England och defensiven såg betydligt bättre ut men Brady var klart bäst på plan. Någon som förtjänar att nämnas är rookien defensive end Deatrich Wise Jr. som gjorde en riktigt bra match. Kanske har Patriots gjort ett fynd där?

 

article imagearticle image
Miami Dolphins@Los Angeles Chargers

19

17

Cutler-eran början lyckligt, Är Koo-eran slut snart?

Miami lyckades igår ”stjäla” en match som Los Angeles Chargers länge såg ut att kunna vinna. Jay Cutler gjorde vad som behövdes, närmligen inga misstag, och såg helt ok ut. Även om hans passningar ofta gick kort och konservativt till Jarvis Landry kunde han till slut leda laget till seger. Han var understödd av kämpande runningbacken Jay Ajayi som bidrog med 122 rushing yards.

Trots det kunde Philip Rivers ständigt hitta öppningar i Dolphins secondary och Chargers ledde matchen förutom under de sista minuterna då kickern Younghoe Koo missade chansen att vinna matchen med ett relativt kort fieldgoal i slutsekunderna. Koo hade redan innan missat ett fieldgoal tidigare i matchen och såg skakad ut mot slutet. Efter att ha missat ett fieldgoal som kunde lett till förlängning i Denver även i slutet av förra veckan såg Koo ut att bära hela världen på sina axlar.

För Miami Dolphins var det viktigt att få en bra start på säsongen för att visa att de är de verkliga utmanarna till New England. Även om gårdagens match inte var överdrivet imponerande rätades en del frågetecken ut. Jay Cutler kan spela och år uppenbarligen bra tillsammans med Adam Gase. Offensiva linjen blockade fortsatt bra för Jay Ajayi. En udda händelse var dock att linebackern Lawrence Timmons inte kom till spel och det verkar fortfarande oklart varför.

Los Angeles Chargers däremot har uppförsbacke härifrån. Nu har man förlorat två jämna matcher inte minst på grund av special teams och kicking game. Man har också grävt ett djupt hål för sig själva i och med att man är 0-2. När nu Denver, Kansas City och Oakland spelat ihop två vinster ska det mer eller mindre till ett mirakel för att de ska komma ikapp. Det har varit Chargers öde att förlora jämna matcher de senaste åren och de synes fortsätta under nya head coachen Anthony Lynn. Firandet av att Antonio Gates blev den tight end som har mest touchdown catches i NFL:s historia kom lite av sig och det kändes efter matchen att det här var en tung förlust. Frågan är hur långt tålamodet är med kickern Younghoe Koo och om han repar sig mentalt.

Matchens stjärna:

Jay Ajayi, Runningback, Miami Dolphins

article image

Dolphins smög med i gårdagens match mycket på grund av Jay Ajayi som förlängde många Miamidrives och gav de first downs. Han var sitt bästa jag med tuffa runs mot ett Charger-defense som har mycket talang på den defensiva linjen. Med hela 28 runs var han en riktig så kallad ”workhorse”. I en match där ingen riktigt exploderade stod han för för den mest stabila insatsen.

Söndagens bottennapp

article imagearticle image
Tennessee Titans@Jacksonville Jaguars

37

16

Jaguars kom in på uppgång (?) stank ikapp med Blake Bortles

Efter en dominant 29-7 vinst borta mot Houston Texans kom Jacksonville Jaguars in på hemmaplan med vind i seglen. Tennessee Titans som på förhand ansågs vara en klar utmanare om AFC South-titeln var däremot lite lätt stukade efter förlust mot Oakland Raiders på hemmaplan förra veckan.

Så vad hände?

Ja, inte mycket offensivt alls. Blake Bortles var i gammalt dåligt slag och var ineffektiv och spred bollarna omkring sig i form av två interceptions. Leonard Fournette fick inte till mycket alls som running back. Jacksonvilles defense hade å sin sida stora problem att stoppa Tennessees running back Derrick Henry. Bortles förbättrade sin statistik med en touchdownpass under så kallad ”garbage time” när matchen sedan länge var över.

Faktum kvarstår dock. Jacksonville är ett lag som så snart man tror de har något på gång ständigt kommer upp med nya sätt att göra sina fans besvikna. Alla miljoner dollar som den senaste åren spenderats på free agency ger inte mycket resultat. En förlust mot Tennessee är kanske inte en katastrof, de är en solid motståndare. Men en förlust på hemmaplan mot ett Titanslag som inte spelar på topp med galet stora siffror är däremot skäl till oro.

Omgångens sopa:

Blake Bortles, Quarterback, Jacksonville Jaguars

article image

Det är kanske uttjatat att slå på en Bortles som redan ligger ner. Det är dock obegripligt att han inte spelar mer vårdat med bollen. Man kan peka på slump och otur, passningar som styrs i motståndarnas famn. Faktum är dock att han orsakar alltför många turnovers för att kunna leda sitt lag till ett bra läge. Han får inte många bättre chanser och måste ta vara på de snabbt. Annars blir han ännu en i en lång rad av ”draft busts” på quarterbackpositionen i Jacksonville som inte haft någon riktigt bra quarterback sedan Mark Brunell (David Garrard får ursäkta). Bortles blir omgångens sopa trots att han hade god hjälp av sina lagkamrater.

Clevelands quarterback DeShone Kizer klarar sig denna gång eftersom det inte är någon skam att få stryk av Baltimore Ravens och deras starka defense. Dessutom är han rookie, och får därmed lite tid på sig innan förväntningarna höjs. 5 interceptions är dock inget att skriva hem om apropå att vårda bollen.

pro author badge

Relaterade artiklar

Svenska casinon
Spelpressen
Casino med svensk licens
Casino utan svensk licens
Nettikasinot360
nätcasino på jämför.io