NFL i backspegeln – vecka 7

Intryck från vecka 7

De sammanfattande intrycken från vecka 7 i NFL var att ett fåtal matcher var riktiga nagelbitare (Chiefs@Raiders, Buccaneers@Bills och Jets@Dolphins) medan nästan alla övriga var matcher där avståndet mellan lagen framstod som relativt stort. Flertalet matcher var avgjorda ganska tidigt. Det kan vara ett tecken på att några lag nu börjar röra på sig och hitta samspel och form. Nu när vi börjar närma oss månaden november kommer tendensen så småningom börja förstärkas. Vissa lag börjar hitta det där lilla extra och positionera sig inför slutspel. Andra kommer börja falla ihop och har svårt att övervinna skadeproblem. Coachstabernas roll och framgång kommer nu bli allt tydligare. Hur utvecklar de sina trupper över säsongen? Har de preparerat reserver att vara redo att spela på en högre nivå?

Vecka 7 gav oss en hel del intryck. Även om måndagen många gånger är en tung dag för oss som gillar att se NFL-matcher live är det sällan man vaknar upp med känslan att tröttheten inte var värt det. Här är serveras det som stod ut för oss under veckan:

Veckans stjärna

article image article image

Ezekiel Elliott, Runningback, Dallas Cowboys

Ezekiel Elliott dominerade totalt i Dallas Cowboys match mot San Francisco 49ers. Nu kan man visserligen peka på att 49ers kanske inte erbjuder det vassaste motståndet men faktum kvarstår dock. Elliott sprang för 147 yards på 26 försök (i snitt 5,7 yards per run) och två touchdowns. Lägg till en catch för 72 yards och ytterligare en touchdown så är hans status som veckans stjärna lätt att förstå.

I dessa #metoo-tider kanske det framstår som provocerande att utse Elliott till veckans stjärna då han står inför en avstängning på grund av våld i hemmet. I denna kolumn fokuserar vi dock inte på spelares moral eller leverne utan endast deras prestation på planen. Avstängningen (om 6 matcher) ligger också som lite av ett mörkt moln över Cowboys säsong. Elliott kommer spela nästa vecka men därefter börjar Cowboys hamna i ett dilemma. Man vill sannolikt inte skjuta upp avstängningen till att omfatta slutspelsmatcher. Samtidigt måste laget också ta sig till slutspelet. Ett Dallas Cowboys utan Elliott kan vara konkurrenskraftigt mot många lag men det är utan tvivel så att de tappar en dimension som kan vara avgörande mot de bättre lagen i ligan. Med ett 3-3 resultat ligger de redan nu en bra bit efter Philadelphia Eagles (6-1) och har inte råd med fler förluster i den nära framtiden.

Veckans magplask

article image article image

Allen Barbre, Offensive guard/tackle, Denver Broncos

Jag är medveten om att Barbre kan få bära hundhuvudet för Broncos offensiv som helhet. Det är dock tydligt att Denver Broncos stora problem den här säsongen är den offensiva linjens spel. Barbre har ganska mycket rutin efter att ha spelat i NFL tio säsonger. Trots att han är reserv borde han kunna bättre än han presterade mot Los Angeles Chargers. Han var ett ständigt rundningsmärke för pass-rushers som Melvin Ingram och Joey Bosa. Trevor Siemian hade ingen chans att spela effektivt quarterbackspel. För mig stod Barbres och Broncos offensiva linjespel som helhet ut som den svagaste insatsen under veckan. Det i god konkurrens med många andra enheter som underpresterade i helgen.

10 saker som stack ut i övrigt

1. Några giganter börjar röra på sig

Ett antal lag som de senaste åren brukar vara med när det drar ihop sig har börjat visa musklerna. Vi talar här om Pittsburgh Steelers, New England Patriots och Seattle Seahawks.

Pittsburgh Steelers har vaknat upp efter den närmast chockartade förlusten i vecka 5 mot Jacksonville. Matchen i vecka 7 mot Bengals befäste trenden. Med bra defensivt spel och ett offense som lutar sig mot Le’Veon Bell ser de mycket svårslagna ut. De har dessutom tagit ett starkt grepp om AFC North och jag kan inte se hur något annat lag ska kunna konkurrera om divisionstiteln.

New England Patriots gjorde en mycket stark match mot Atlanta Falcons. Det var rejäl oro innan matchen vad Matt Ryan, Julio Jones och kompani skulle kunna åsamka Patriots defense för bestående men. Särskilt med tanke på att de saknade cornerbackarna Stephon Gilmore och Eric Rowe och att Patriots defense sett direkt svagt ut de inledande veckorna. Under matchen gjorde dock Patriots defense en närmast fläckfri insats och den sjua de släppte till kom i slutet av matchen när den var avgjord. Falcons hjälpte visserligen till lite med chansningar på 4th down redan tidigt i matchen. Kan Patriots defense fortsatt spela bra blir laget ordentligt att räkna med.

Seattle Seahawks imponerar egentligen inte. De har stora problem på den offensiva linjen. Det är dock ganska vanligt att det ser ut såhär. De har som alltid de senaste åren ett mycket starkt defense och växer i takt med att säsongen går. De har fortfarande rejäl internkonkurrens i NFC West av Los Angeles Rams men räkna med att Seahawks växer för varje vecka och är med när det är dags att slåss om Lombardi Trophy.

2. Hur bra är egentligen Philadelphia Eagles?

Under ledning av Carson Wentz ser Eagles för tillfället ut som ett av NFL:s absolut bästa lag. Vinstraden blir allt längre och Wentz spelar bättre för varje vecka som går. Matchen mot Washington Redskins var inget undantag. Jag tror att Philadelphia kan gå långt. De har den där unika blandningen av att vara ett lag med mycket attityd och samtidigt inte behöva bära ett ok av favoritskap. Kort och gott blir de farliga.

Det finns dock en del smolk i glädjebägaren. Mitt i hyllningskören kunde ett dovt ljud av skadeproblem höras. Eagles drabbades av två blytunga skador mot Redskins. Offensivt är Wentz blindside-blocker Jason Peters förlorad för säsongen. Defensivt förlorade man viktiga linebackern Jordan Hicks. De skadorna kan innebära att Eagles blir beskedligare framgent.

3. Vad är det med Londonmatcherna i år?

Amerikansk fotboll i London är en folkfest. För alla er som inte sett en NFL-match live rekommenderar jag en resa till London. Tyvärr har inte NFL riktigt levt upp till förväntningarna i år. Eller rättare sagt har en hel del av lagen som fått förtroendet att sälja sporten till oss européer underpresterat å det gruvligaste.

Titta resultaten i de tre (av fyra) matcher som spelats:

  • Baltimore Ravens @ Jacksonville Jaguars 7 – 44
  • New Orleans Saints @ Miami Dolphins 20 – 0
  • Arizona Cardinals @ Los Angeles Rams 0 -33

Kort och gott har det inte funnits tillstymmelse till spänning i någon av matcherna och Ravens, Dolphins och Cardinals borde ta mej tusan skämmas för sina insatser. En NFL-match innebär ofta att man inte kan vara säker på resultatet och att det finns många faser då matcher kan vända. Tyvärr har Londonpubliken fått se en helt annan sida i samtliga matcher i år.

4. Är Denver Broncos NFL:s motsvarighet till Sverige?

Ett lag/land med enbart ett innovationsförsvar men utan tillstymmelse till attackerande trupper? Även om jag nog håller Broncos försvar högre än det svenska dito är Broncos offensiv ett ordentligt orosmoln. Receptet för att få Denvers offensiv att bli ofarlig är enkelt. Kan du kontrollera deras runningbacks någorlunda är oddsen för seger extremt höga. Broncos måste snabbt hitta någon form av lösning på det. Görs det inte riskerar de att hamna rejält på efterkälken i AFC West.

5. Pittsburgh Steelers tog ett ordentligt grepp om AFC North

Vi har nämnt Pittsburgh ovan. Efter segern mot Cincinnati Bengals står nu Steelers på 5 segrar och 2 förluster (5-2). Med Baltimore Ravens (3-4) och Cincinnati Bengals (2-4) som de enda tänkbara rivalerna om divisionstiteln ser det tidigt mycket bra ut för Steelers. Både Ravens och Benglas har uppenbara svagheter. Steelers ser däremot mer komplett ut för varje vecka. Dessutom finns ett sparkapital i quarterbacken Ben Roethlisberger som kan betydligt bättre än han visat upp än så länge under säsongen. Steelers vinner AFC North. Någon som sätter emot?

6. AFC West en helt öppen division igen

Det som började som en eriksgata för Kansas City Chiefs och Denver Broncosoch en mardörmsresa för inte minst Los Angeles Chargers (med fyra inledande förluster) ser efter vecka 7 helt annorlunda ut. Kansas City Chiefs är fortfarande i ett klart förarsäte men med två raka förluster och ett 5-2 record är avståndet till Denver Broncos (3-3), Los Angeles Chargers (3-4) och Oakland Raiders (3-4) inte mil längre. Faktum är att för tillfället ser Chargers ut att spela den bästa fotbollen i divisionen.

7. Jacksonville här för att stanna

Jacksonvilles Jaguars defense har nu fått smeknamnet ”Sacksonville”. Med en furiös pass-rush och bra kompletterande defense har Jaguars ett av ligans absolut bästa defense. I den oerhört ensidiga segermatchen (27-0) mot svaga Indianapolis Colts sackade Jaguars försvar Colts QB Jacoby Brissett 10 gånger i vecka 7. När dessutom Blake Bortles spelar riktigt bra, värderar lägen ochär effektiv finns det anledning att ta Jacksonville på allvar. De delar redan nu ledningen i AFC South med Tennesse Titans. Det finns helt enkelt all anledning att Jacksonville är laget att slå i divisionen. Konkurrensen blir nog hård om divisionstiteln men jag skulle inte sätta emot i ett vad att Jaguars slutar som AFC South-segrare efter grundserien.

8. Los Angeles-lagen visar kvalitet

Efter att ha fått två lag under två säsonger är kampen om den svårflörtade LA-publiken hård. Rams och Chargers gör dock sitt yttersta för att hitta nya fans.

Rams ser överlag ut som ett starkt lag i år efter många säsongers kräftgång. Med två kvalitetssegrar de senaste veckorna och en knapp förlust dessförinnan mot Seattle Seahawks är det oundvikliga intrycket att Rams är ett av de absolut bästa lagen i NFC inetsat och klart.

Chargers har blåst nytt liv i sin säsong med tre raka segrar. Laget trendar i rätt riktning. Trots den makalöst dåliga starten har man med tre raka segrar väckt nytt liv i sin säsong.

9. Saints i slagläge i NFC South

New Orleans Saints öppnade säsongen med två raka förluster och såg ut som det klart svagaste laget i divisionen för en månad sedan. Det svänger dock snabbt ibland i NFL. Efter fyra raka segrar leder laget nu NFC South och de andra lagen i divisionen kämpar med att hitta sin identitet. Saints har Drew Brees och kan man hålla liv i det bättre defensiva spelat kan de rulla hem divisionen där såväl Carolina Panthers, Atlanta Falcons och Tampa Bay Buccaneers tydligare har problem. Saints ser för tillfället ut som det klart starkaste och bästa laget i divisionen.

10. Coacher i heta stolen

Snart kommer huvuden att börja rulla.Vi talar då om den så kallade coachkarusellen som sätter igång.

I mina ögon borde de coacher som är mest ifrågasatta vara Chuck Pagano (Indianapolis Colts) och Ben McAdoo (New York Giants). Paganos Colts har varit svaga i flera år och han synes inte komma till rätta med årliga svagheter defensivt och på den offensiva linjen. Enda anledningen till att Pagano kan få behålla sitt jobb torde vara att han inte har QB Andrew Luck spelbar. Det kan bli hans livlina som headcoach.

Ben McAdoo har tagit ett på papperet spännande lag och gjort de till ett stryklag. Med endast en seger på sju matcher är drömmen om en framgångsrik säsong mer eller mindre en orealistisk sådan. McAdoo har gjort ett talangfullt offense direkt svagt och frågan är hur länge han kan bli kvar i rollen som HC.

3 doldisar som förtjänar nämnas

I NFL tilldelas de spelare som syns i statistiken normalt allt ära. Quarterbacks, running backs och receivers höjs till skyarna om den offensiva outputen är bra. Defensivt hyllas pass rushers som producerar sacks eller defensiva backar som plockar interceptions på samma sätt. Ska man förstå den fulländade lagsporten amerikansk fotboll på djupet måste dock de spelare som gör allt detta glänsande möjligt hyllas. Vi talar här om bland annat fullbacks, offensiva linjemän, defensiva linjemän, punters och special teamers. Killar som kort och gott inte får många spaltmeter. Det här är deras utrymme…

1. Eddie Jackson, Free Safety, Chicago Bears

article image

Chicago gjorde en mycket intetsägande insats offensivt. Defensivt spelade de som vanligt bra och den relativt enkla segern hemma mot Carolina Panthers talade ett tydligt språk, Bears är inte att leka med.

Ingen spelare personfierade vinsten såmycket som safetyn Eddie Jackson. Jackson svarade bland annat för två interceptions, varav en returnerades för touchdown.

2. Malik Jackson, Defensive tackle, Jacksonville Jaguars

article image

Mest credit får sannolikt defensiva enda Calais Campbell, Dante Fowler och Yannick Ngakoue med flera. Ingen pass-rush blir dock effektiv om det inte kommer tryck rakt framför quarterbacken. Här kommer Jackson in. Han kräver ofta double-teams och friar därmed upp möjligheterna för andra att glänsa. Jackson visade i vecka 7 att han är en stark kraft på den defensiva linjen och värd sin vikt i guld.

3. Kyle Van Noy, Linebacker, New England Patriots

article image

KyleVan Noy är en annan spelare som stundtals hånats under den tidiga delen av säsongen. Senaste veckan mot Falcons visade han dock att han blir bättre och bättre för var dag som går.

Om spelare som Van Noy steppar upp för New England Patriots sr det riktrigt bra ut. Ett smakprov på det visades tydligt i vecka 7.Kan Patriots lyckas få spelare som Van Noy hitta sig fram i strategin blir de intressanta att följa nära.

 

pro author badge

Relaterade artiklar

Svenska casinon
Spelpressen
Casino med svensk licens
Casino utan svensk licens
Nettikasinot360
nätcasino på jämför.io