NFL i backspegeln vecka 6

Intryck från vecka 6

Vecka 6 var ännu en vecka som förstärkte den tendens vi nu sett, det vill säga att alla lag kan slå alla. Därför är det också med ett fåtal undantag oerhört jämnt även efter vecka 6. Dessutom besannades min ”profetia” från veckans observationer (att lagens djup kommer ha betydelse) och listan av skadade stjärnspelare (läs Aaron Rodgers) blev än längre. Fortsatt letar flertalet lag efter ett fungerande spel som håller hela matcher igenom. Många lag är dessutom bra ena veckan för att se väldigt beskedliga ut kommande vecka. Därför har ovanligt många lag chansen att bli ett slutspelslag. Det gäller dock att vinna matcherna nu även om inte spelet klaffar ordentligt. Dessutom kan lag behöva lita till spelare som de inte hade tänkt sig skulle spela stora roller i år.

Vecka 6 var en vecka fylld av intryck. En söndag framför NFL Redzone är, som ni förhoppningsvis redan vet, bland det bästa man kan tänka sig i sportväg. Här är det vi på Tipsarenan tog med oss från veckan som gick.

Veckans stjärna

article image article image

Le’Veon Bell, Runningback, Pittsburgh Steelers

Även om matchbollen kanske kollektivt skulle delas ut till Pittsburghs defense bäddade inte minst Le’Veon Bell för segern i denna viktiga match. Med sin avvaktande runningstil där Bell väntar in öppningar och blockeringar sprang Bell för 179 yards och en touchdown på hela 32 försök. Det gjorde att Steelers kunde kontrollera matchen och låta sitt defense vila under långa stunder. Chiefs är heller inte ett defense som är enkelt att hitta den typen av yards mot. När Ben Roethlisberger fortfarande letar efter formen krävdes det en jätteinsats från Bell och han levererade. En vecka när runningbacks stod ut som få veckor innan denna är det också passande att dela ut stjärnutmärkelsen till en sådan.

Veckans magplask

article image article image

Joe Flacco, Quarterback, Baltimore Ravens

Baltimore som lag är verkligen en gåta. I huvudsak är det offensiven som är det stora problemet och för den ”chefar” Joe Flacco. I förlustmatchen hemma mot Chicago Bears var Flacco direkt svag. Hans effektivitet (24 av 41 för 180 yards) var dålig och han kastade bort två interceptions till Bearsförsvaret. Chicagos försvar är visserligen inget man bara kör över men sådär särdeles märkvärdiga är det inte. Flacco ska kunna prestera mycket bättre. Även om han inte får särskilt mycket hjälp offensivt var veckans insats ett rejält magplask.

10 saker som stack ut i övrigt

1. Aaron Rodgers skada, Green Bay är borta

I matchen mot Minnesota Vikings hände det som varje Green Bay Packers-fan drömt mardrömmar om. Quarterbacken Aaron Rodgers blev tacklad och landade på sin högerskuldra. Resultat, ett brutet nyckelben. Med all sannolikhet innebär det att Rodgers är borta för resten av säsongen. Hans backup Brett Hundley visade vad vi alla visste. Packers kommer inte vara konkurrenskraftiga utan Rodgers. Faktum är att Green Bay som lag har en hel del svagheter som ofta maskerats av Rodgers briljans. Det finns lite till ingen anledning att tro att Packers är ett slutspelslag nu. Synd på så rara ärtor som en av eller den bästa quarterbackarna i NFL.

2. ”Any given Sunday” – Endast två lag kvar med endast segrar eller förluster

Det finns ett uttryck i U.S.A. rörande NFL – ”Any given Sunday”. Det betyder ungefär att allt kan hända vilken söndag som helst när det kommer till den amerikanska fotbollsligan NFL. Det har visat sig stämma väldigt bra den här säsongen.

Återigen överraskade en hel del lag positivt eller om det är att andra som överraskar negativt. Det var en vecka full av överraskande resultat och en hel del av veckans intryck kretsar kring det. Pittsburgh Steelers seger borta mot Kansas City Chiefs medför att vi nu inte längre har något lag som gått igenom sex veckor obesegrade. I och med Denver Broncos hemmaförlust mot New York Giants står NFL dessutom med endast två lag i NFL inte vunnit minst en match (San Francisco 49ers och Cleveland Browns).

Flertalet övriga resultat framstod som märkliga. Atlanta Falcons förlorade mot Miami Dolphins som sett svagt ut inte minst offensivt i veckorna innan. Chicago Bears vann borta mot Baltimore Ravens (mer om det nedan under 5) trots att de hade en mycket konservativ och endimensionell offensiv gameplan. Chicago sprang med bollen hela 54 gånger. Förutom det var New York Jets inte helt långt ifrån seger mot mästarlaget New England Patriots och ovan nämnda 49ers inte långt borta att kunna vinna mot Washington Redskins.

3. Runningbacken är tillbaka!

För ett par säsonger sedan började runningbacks värderas ganska lågt i NFL, såväl lönemässigt som värdemässigt. Inte många lag såg skäl att välja runningbacks tidigt i draften och veteranspelare kunde signas trots relativt blygsamma kontraktsförslag. En ny gryning är dock här.

De senaste säsongerna har återigen stjärnnrunningbacks från college, såsom Ezekiel Elliott och Leonard Fournette, gått tidigt i draften. Trots det talas om att nästa års draft kanske är den bästa draften för att hitta en runningback i NFL-drafternas historia.

Vecka 6 underströk bara trenden ytterligare. Hela åtta runningbacks sprang för över 100 yards och i sju av de åtta fallen ledde det till seger i matchen. Topplistan såg ut såhär:

 • Le’Veon Bell, Pittsburgh Steelers, 179 yards, 5,6 yards per spel (vinst mot Chiefs 19-13)
 • Jordan Howard, Chicago Bears, 167 yards, 4,6 yards per spel (vinst mot Ravens 27-24)
 • Adrian Peterson, Arizona Cardinals, 134 yards, 5,2 yards per spel (vinst mot Buccaneers 38-33)
 • Jay Ajayi, Miami Dolphins, 130 yards, 5,0 yards per spel (vinst mot Falcons 20-17)
 • Leonard Fournette, Jacksonville Jaguars, 130 yards, 6,2 yards per spel (förlust mot Rams 17-27)
 • Orleans Darkwa, New York Giants, 117 yards, 5,6 yards per spel (vinst mot Broncos 23-10)
 • Todd Gurley, St. Louis Rams, 116 yards, 5,0 yards per spel (vinst mot Jaguars 27-17)
 • Mark Ingram, New Orleans Saints, 114 yards, 4,6 yards per spel (vinst mot Lions 52-38)

Att dylika siffror leder till segrar är inte svårt att förstå. Om din runningback springer för 5 yards eller mer per försök trots ett högt antal carries kontrollerar ditt lag mycket. Man kontrollerar klockan och dessutom så tröttar man ut motståndarens defensiva linje. Det får i sin tur effekten att pass-rushen när det väl är dags att passa blir ett mindre hot.

4. Pittsburgh Steelers defense visade var skåpet ska stå

Efter en katastrofal insats, inte minst offensivt, mot Jacksonville Jaguars i vecka 5 var det inte många som trodde att Pittsburgh Steelers skulle stjäla en match mot ditintills obesegrade Kansas City Chiefs. Däremot trodde laget på sig själva. Defensivt stod de för en helgjuten insats trots att quarterbacken Ben Roethlisberger återigen kunde ha satt sig lag i klistret med en hel del chansartade passningar. Alex Smith som lett ett offense som verkligen fungerat de tidigare fem veckorna fick inte mycket att funka.

Det finns många klubbar som har svårt att komma tillbaka från den typen av insats Steelers stod för i föregående veckas match. Några NFL-lag verkar dock ha en inbyggd vinnarkultur i organisationen och en förmåga att alltid komma tillbaka. Pittsburgh Steelers är definitivt ett av de lagen. Det finns orosmoln på himlen och Ben Roethlisberger måste spela bättre än vad han gör för tillfället men det här var en rejäl skalp.

5. Baltimore Ravens är ligans mest oförutsebara lag

Jag berörde det något under min utnämning av Flacco tidigare men Baltimore Ravens är ett lag vars prestationer är svåra att begripa. Såhär har det slutat:

 • Cincinnati (borta), vinst 20-0
 • Cleveland (hemma), vinst 24-10
 • Jacksonville (borta i London), förlust 7-44
 • Pittsburgh (hemma), förlust 9-26
 • Oakland (borta), vinst 30-17
 • Chicago (hemma), förlust 24-27

Sammantaget har offensiven varit svag och många offensiva poäng har varit ett resultat av starkt defensivt spel som gett poäng eller bra field position. Joe Flacco har inte varit närheten att passa för 300 yards i någon match. Running backs har inte producerat. Förlusten av guarden Marshal Yanda har Ravens haft svårt att hantera och offensiva linjespelet har lämnat en hel del att önska. Det känns som vadsomhelst kan hända nästa helg. Att vara ett varannan-vecka lag håller dock inte länge till. Motståndet Ravens mött har inte heller varit enormt starkt och just nu känns Ravens inte som ett lag som går till eller har framgång i ett slutspel.

6. Los Angeles Rams är här för att stanna

Los Angeles Rams förlorade förra veckan en jämn match mot Seattle Seahawks. Nu reste man till södra östern för ett möte med Jacksonville Jaguars som själva trummat på och har delvis sett ut som nästa lag att bli ett storlag. Rams hanterade det extremt bra och kunde komma ut med en imponerande 27-17 seger mot ett Jacksonville Jaguars som framförallt haft en defensiv som sett riktigt vass ut på sistone. Rams går därmed till ledning i NFC West. Det är inte heller säkert att de släpper initiativet även om konkurrensen från Seattle Seahawks lär bli hård. Offensiven sprakar med Jared Goff och Todd Gurley som tydliga motorer. Defensiven är klart godkänd och stundtals får de till en riktigt bra pass-rush med Aaron Donald i spetsen. Rams är på riktigt i år.

7. Vinster är vinster oavsett spelkvalitet

En NFL-säsong är lång för spelare. Den sliter mycket mentalt och psykiskt. Många lag letar länge och nogsamt efter bättre spel. Vissa lag vinner matcher när de spelar mindre bra, såsom exempelvis New Englands seger mot New York Jets senast. Det viktiga är dock att de vinner. Ett lag som New England med många veteraner som varit med länge vet att det är en process och att lagbygget tar tid. Om man går in i slutet av november och december med ett bra vinst-förlust facit kan man helt plötsligt bli livsfarliga. Det finns säkert fler exempel och i oktober är ”fula förluster” värdefulla.

8. Giants (utan press) chockar Broncos

Det enda som behövdes för att Giants skulle via världen varför det var ett trendigt val av Superbowlvinnare innan säsongen inleddes var att förlora sina fyra toppreceivers till skador.

Helt plötsligt verkar ett lag tyngt av förväntningar ha släppt all nervositet. Defensiven var på nytt så stark som den var under stora delar av 2016-2017 års säsong. Att slå Denver Broncos i Denver är sannolikt ingen enkel uppgift. Så är det även om Broncos inte gör någon jättematch. Tyvärr kom det här spelet lite för sent. Giants kunde visserligen radera sin vinstnolla men klubben är fortfarande 1-5. Med starka konkurrenter som Philadelphia Eagles och Dallas Cowboys ser jag ingen väg tillbaka.

9. Allt rullar Philadelphia Eagles väg i NFC

På tal om Philadelphia Eagles är de laget som enligt mig ser bäst ut i NFC. I torsdags vann de en imponerande seger mot Carolina Panthers på bortaplan med 27-24. Eagles har en effektiv offensiv ledd av quarterbacken Carson Wentz som blir bättre och bättre. Defensivt har de en tydlig identitet och en aggressivitet som många andra coachstaber letar efter. Parallellt med Eagles framgång har Giants självdestruerats. Dallas Cowboys nåddes också av nyheten i veckan att Ezekiel Elliotts avstängning börjar löpa efter ett domstolsbeslut som upphävde den uppskjutning av avstängningen Elliott tidigare fått beviljad i annan instans. För ett lag som är 2-3 och förlorar nu en offensiv dimension i (sannolikt) sex matcher. Faktum är att största hotet just nu är Washington Redskins som har ett 3-2 facit. Redskins är dock inte i mina ögon tillräckligt bra för att bli mycket mer än ett 8-8 lag. Kan Eagles hålla ångan uppe kan NFC East segraren snart utses.

Edit: Tydligen har Ezekiel Elliott trixat sig till ett anstånd med avstängningen och spelar kommande vecka.

10. Flertalet divisioner ”up for grabs”

Den enorma jämnheten i de flesta divisioner som ett resultat av att alla slår alla innebär att det är helt öppet fält i många divisioner.

I NFC South har ledande Carolina Panthers ett 4-2 facit medan sistaplacerade Tampa Bay Buccaneers står på 2-3. Det är 1,5 matcher som skiljer topp från botten.

I NFC North skiljer två matcher mellan topp och botten. Dessutom innebär skadan på Green Bay Packers quarterback Aaron Rodgers att alla lag har chansen (nåja, kanske inte Chicago Bears i slutändan).

I NFC West är San Francisco 49ers avsågat men mellan de andra tre lagen skiljer det en match (4-2, 3-2, och 3-3 är facit såhär långt).

AFC South är grymt jämnt med tre lag med ett 3-3 facit och Indianapolis Colts en seger efter med ett 2-4 resultat såhär långt.

AFC East är likadant med ledande New England (4-2) som har en halv match (till Buffalo Bills och Miami Dolphins) respektive en match upp till (New York Jets) de andra lagen.

Med andra ord kommer det ökande antalet divisionsmatcher bli mer avgörande än på mycket länge. Blir det fortsatt jämnt kommer inbördes möten och divisionsfacit vara mycket viktigt.

3 doldisar som förtjänar nämnas

I NFL tilldelas de spelare som syns i statistiken normalt allt ära. Quarterbacks, running backs och receivers höjs till skyarna om den offensiva outputen är bra. Defensivt hyllas pass rushers som producerar sacks eller defensiva backar som plockar interceptions på samma sätt. Ska man förstå den fulländade lagsporten amerikansk fotboll på djupet måste dock de spelare som gör allt detta glänsande möjligt hyllas. Vi talar här om bland annat fullbacks, offensiva linjemän, defensiva linjemän, punters och special teamers. Killar som kort och gott inte får många spaltmeter. Det här är deras utrymme…

1. Vince Williams, Linebacker, Pittsburgh Steelers

article image

Jag tycker i och för sig att Pittsburgh Steelers insats mot Kansas City Chiefs var en kollektiv insats. För att ett defense ska kunna spela så bra kollektivt krävs dock att alla spelare gör en bra insats. Då räcker det inte med att stjärnor som Cameron Heyward, Stephon Tuitt och Ryan Shazier gör bra matcher.

Eftersom detta är individuella spelares utrymme väljer jag att hylla en doldis som personifierade den insatsen. Ingen gjorde det mer än Vince Williams som flög omkring och ständigt var nära bollen och tacklade Chiefs spelare. Kansas City Chiefs offensiva spel bygger mycket på s.k. YAC, dvs. att spelare fångar passningar och hittar utrymme efter catches att hitta ytterligare yards. Av det blev inte mycket och stor del i det hade Vince Williams. Hatten av!

2. Cody Whitehair, Center, Chicago Bears

article image

Chicago Bears leds numera av rookiequarterbacken Mitchell Trubisky. Trubisky kan kanske bli bra men Bears har gått oerhört försiktigt fram med sin rookie. Den offensiva matchplanen är oerhört konservativ. I segermatchen mot Baltimore Ravens passade Trubisky endast bollen 16 gånger. Istället sprang Bears med bollen om och om igen. En så lättläst offensiv plan ska normalt kunna stoppas ganska enkelt av ett NFL-defense och särskilt ett defense som är så starkt som Baltimore Ravens. Så hur gick det? Tack vare enormt stark linjespel kunde Bears med Jordan Howard i spetsen springa för 231 yards på 54 (!) försök. Den som leder linjen och är ansvarig för att sätta upp blockeringarna är center Cody Whitehair. Han gjorde ett enormt jobb och kunde tillsammans med sina linjekompisar dominera line of scrimmage.

3. Matt Ioannidis, Defensive tackle, Washington Redskins

article image

Washington Redskins har egentligen inte ett särskilt märkvärdigt lag och en ganska anonym roster. De spelar dock sällan riktigt dåligt och har såhär långt vunnit tre av fem matcher.

Inte minst beror det på att okända spelare som Matt Ioannidis spelar klart över förväntan. Han har varit bra hela säsongen och matchen mot San Francisco 49ers var inget undantag. Framförallt har Ioannidis visat upp en styrka som pass-rusher rakt över mitten av motståndarens offensiva linje. Mot 49ers hade Ioannidis två sacks, en hit (dvs. när quarterbacken tacklas utan att det blir en sack) och tre hurries (dvs.när quarterbacken tvingas passa iväg bollen för tidigt).

Under säsongen har Ioannidis varit en av de mest produktiva defensiva tackles i hela ligan när det kommer till pass-rush. På 121 spelade snaps har han 20 pressures (sacks, hits och hurries). Det är grymt bra statistik.

pro author badge

Relaterade artiklar

Svenska casinon
Spelpressen
Casino med svensk licens
Casino utan svensk licens
Nettikasinot360
nätcasino på jämför.io