NFL i backspegeln – vecka 5

Intryck från vecka 5

Vecka 5 innehöll en rad matcher som på förhand såg högintressanta ut. När vi summerar helgen kan jag dock inte komma ifrån att den inte riktigt motsvarade mina förväntningar. På flertalet håll spelades ganska risig amerikansk fotboll för att vara NFL. Mängder av matcher innehöll enorma mängder penalties och få insatser imponerade på riktigt. Det som lever kvar i mig är en stark känsla av att många lag långt ifrån har nått sin potential. Det är i och för sig alltid så att lagbygget pågår under säsongen men känns mer så i år än på många år. En del lag brukar kunna överkomma det tidigt och skaffa sig ett försprång. I år har i stort sett endast ett lag stått ut, Kansas City Chiefs (mer om det nedan). Den här utvecklingen ger många lag chansen att bli ett slutspelslag. Kan ditt lag dessutom spela ihop laget, hitta en vinnande uppställning och minimera misstag över de närmsta matcherna kan mycket vara vunnet till slutet av december när slutspelsplatserna ska fördelas.

Vecka 5 bjöd dock som alltid på ganska många intryck. En halvdan NFL-söndag är fortfarande bättre än en händelserik Premier League-omgång om du frågar mig. Här är det vi på Tipsarenan tog med oss från veckan som gick.

Veckans stjärna

article image article image

Aaron Rodgers, Quarterback, Green Bay Packers

Rodgers stod återigen för en magisk comeback. Återigen mot Dallas Cowboys. Återigen i Arlington, Texas. Detta utan sin stjärnreceiver Jordy Nelson (som måste dragit sig någon form av skada) under stora delar av matchen och helt i avsaknad av runningbacken Ty Montgomery som var borta på grund av skador. Istället fick Rodgers lita till hjälp från rookierunningbacken Aaron Jones som sprang för över 100 yards och en touchdown. Dessutom hittade han ofta sin receiver Davonte Adams. Rodgers statistik om 19 kompletta passningar på 29 försök för 221 yards och 3 touchdowns var inte det mest imponerande. Det var sättet han ledde sitt lag på trots att han ständigt var pressad av Dallas defense. Dessutom försämrades läget av två missade extrapoints från kickern Mason Crosby tidigt i matchen. Dallas kunde ta kommandot tidigt i matchen och länge såg det ut som om Cowboys skulle gå till seger. Cowboys gjorde dock på nytt mot Packers ett fatalt misstag i att lämna tid på klockan till Aaron Rodgers för en sista drive. Ska ni se amerikansk fotboll när den är som allra vackrast så kolla igen på Green Bays sista drive, det var ett mästerverk signerat Aaron Rodgers. För mig var han solklart omgångens stjärna.

Veckans magplask

article image article image

Ben Roethlisberger, Quarterback, Pittsburgh Steelers

En annan quarterback som många gånger har hyllats är Ben Roethlisberger. Hans insats mot Jacksonville Jaguars var dock oerhört svag. Roethlisbergers turnoverfest ledde till tidigt underlag och att Steelers offense blev oerhört ensidigt. Lag vars quarterback passar för bollen mer än 50 gånger förlorar mer eller mindre alltid matchen (såvida denna quarterback inte heter Tom Brady). Roethlisberger fick fram 33 passningar av 55 försök för 312 yards. Låter kanske inte som en katastrof. Värre var det att han stod för 0 touchdownspassningar ställt mot 5 interceptions varav två returnerades av Jacksonville Jaguars defense för touchdown. Det innebar 13 poäng i baken som följd. Innan det skedde ledde Steelers med 9-7 och helt plötsligt stod det 9-20. Roethlisberger fortsatte sprida bollar omkring sig och tog dåliga beslut om och om igen. Det som skulle oroa mig om jag vore Steelersfan är att Roethlisberger verkat osäker på fortsatt spel. Efter matchen ifrågasatte hansin egen förmåga till reportrar. Att spela quarterback i NFL är bland de svårare man kan göra inom idrott. Allt annat än en enormt bra inställning och obeveklig tro på den egna kapaciteten kan vara förödande. Pittsburgh har alltför mycket offensiv talang för att det ska se ut såhär vecka ut och in. Att förlora på det här sättet kan dock inte vara bra för Roethlisbergers självförtroende.

10 saker som stack ut i övrigt

1. Skador med stora implikationer

Vecka 5 var en tuff vecka för en hel del lag med oerhört betydelsefulla skador. Listan var lång och inte minst omfattade den skador som spolierar säsongen för stjärnspelare som New York Giants Odell Beckham Jr. och Houston Texans J.J. Watt som kommer påverka respektive klubbs möjligheter den här säsongen. Odell Beckham Jr. är Giants offense. J.J. Watt är Texans klara ledargestalt och han har nu missat massor med tid på grund av skador (spelade tre matcher föregående säsong) de senaste säsongerna. Men även spelare som är effektiva och betyder extremt mycket i det tysta som Buffalo Bills tight end Charles Clay kommer bli borta minst ”flera veckor” efter skador.

2. Giants kompletta kollaps

Vad hände med New York Giants? Många inklusive jag själv trodde att Giants offensiv skulle kunna komplettera en defensiv som var dominant under stora delar av 2016 års säsong. Av den tron blev det ett stort ingenting. Efter att ha förlorat sin 5 raka match mot Los Angeles Chargers är allt hopp ute. Ännu mer så efter att både Odell Beckham Jr. och Brandon Marshall skadat sig så allvarligt att de behövt operation och missar resten av säsongen. Årets säsong ser ut att bli en mardröm och det är inte otänkbart att skadorna kommer påverka Giants även nästa säsong. Det är inte uteslutet att man helt bestämmer sig för att bygga om med ny ung quarterback som kan ta över efter Eli Manning. Odell Beckhams skada innebär att Giants behöver fundera över om de skall signa honom för kommande säsonger, då han blir en free agent efter årets säsong. Det som verkade vara ett solitt lagbygge föll snabbt ihop som ett korthus. Head coach Ben McAdoos fantasilösa offensiva system måste också ifrågasättas även om Giants front office snabbt varit ute och gett sin head coach fortsatt förtroende.

3. Chiefs är i en klass för sig själva

Kansas City Chiefs är det lag som varit bäst, jämnast och mest komplett såhär långt. Chiefs har såväl ett starkt offense och ett starkt defense. Mycket kommer sig av att klubben och head coach Andy Reid bygger på rätt sätt. Både den offensiva och defensiva linjen tillhör ligans bästa och spelar ständigt bra. Quarterback Alex Smith har också använt Chiefs tidiga val av rookiequarterbacken Patrick Mahomes som tändvätska. Smith har verkligen visat att han har de kvaliteter som krävs av en bra quarterback i NFL. Offensivt har Chiefs många explosiva spelare. Inte minst rookierunningbacken Kareem Hunt har gett laget en ny dimension offensivt. Defensiven har de många bra spelare och har hanterat förlusten av stjärnsafetyn Eric Berry bra. Denver Broncos blir en tuff konkurrent om AFC West-titeln men Chiefs ser just nu ut att vara det mest kompletta laget i hela NFL.

4. Deshaun Watson är en kommande superstar

Redan efter ett par matcher står det klart. Houston har inte haft en såhär bra quarterback i klubbens historia. Watson kunde visserligen inte leda sitt lag till seger mot Chiefs förra veckan. Han gjorde dock sitt yttersta och passade för 5 touchdowns. Watson har den där egenskapen som är svår att ta på, låt oss kalla det vinnarskalle, som så länge saknats för en endimensionell klubb som Texans. De har i stort sett haft ett oerhört starkt defense och har inte behövt mycket från sitt offense annat än att inte förlora matcherna. När de i slutspelen har stött ihop med de bättre lagen i AFC har det inte ens i närheten räckt till. Under Watsons ledning är Texans offensiv ett vapen i sig själva. Jag tror att Texans är att räkna med trots förlusten mot Chiefs och J.J. Watts skada. Det är numera inte enkelt att vinna över Texans och fler lag kommer att uppleva det under säsongen. Divisionen är fortfarande vidöppen och efter fem veckor håller jag i och med Watsons inträde som starter Houston Texans som små favoriter i AFC South.

5. Green Bay Packers tar kommandot i NFC North

I och med Packers (ovan omskrivna) vinst mot Dallas går laget till ett 4-1 record. Även om både Detroit och Minnesota skuggar med 3-2 resultat såhär långt ser Packers ut som det klart starkaste laget. På väg till 4-1 har man mött NFC-eliten i Seattle Seahawks (vinst), Atlanta Falcons (förlust) och Dallas Cowboys (vinst). Jag har svårt att se att Lions eller Vikings skulle ha kommit ur Green Bays inledande matchschema med ett liknande resultat. Om inte Packers av något skäl blir sämre under säsongen har jag svårt att se att de släpper greppet om NFC North.

6. Jared Goff leder nästan Rams till seger

Rams förlorade till slut den extremt viktiga divisionmatchen i NFC West mot Seattle Seahawks men det var inte utan att det fanns en hel del positivt att rapportera om. Jared Goff har utvecklats till en riktig bra quarterback som ser helt annorlunda ut än han gjorde under sitt rookieår. Från att ha sett ut som ”a dear in headlights” när han var satt under press ser han numera hur lugn ut som helst. Han läser sina progressions bra och hittar nästan alltid ett passningsalternativ. Goff ledde Rams i en avslutande drive som var imponerande och hade några av hans receivers gjort det där lilla extra kunde han lett sitt lag till seger. Goffs förbättrade spel gör Los Angeles Rams till en motståndare som måste respekteras. Det var länge sedan man kunde säga det om Rams.

7. Tennessee utan Marcus Mariota har stora problem

Medan Jacksonville Jaguars och Houston Texans är på uppgång och Andrew Luck-lösa Colts lurar i vassen är Tennessee utan Marcus Mariota ett lag som plötsligt ser ut att ha problem. För att få liv igen behöver man Mariota tillbaka snabbt. Förlusten mot ett föga imponerande Miami Dolphins-lag oroar. För några veckor sedan såg Titans ut som att de låg i vinnarhålet i AFC South med imponerande spel rakt över. De senaste veckorna har det sett oerhört mycket beskedligare ut.

8. AFC East helt jämnt efter Bills förlust

Med vinster för New England Patriots, New York Jets och Miami Dolphins i helgen samtidigt som Buffalo Bills förlorade mot Cincinnati Bengals är samtliga lag i divisionen 3-2 eller 2-2. I långa loppet får New England Patriots gälla som klar favorit men de måste förbättra inte minst sitt defensiva spel. Den stora överraskningen såhär långt är New York Jets. Jets spelschema har inte varit svårt och helgens 17-14 seger mot Browns var ingen jätteinsats. För att vara ett lag som många hade i NFL:s absoluta bottenskikt är dock ett 2-2 facit såhär långt en dröm. Buffalo Bills har en tunn trupp som inte klarar många skador likt den tight end Charles Clay ådrog sig. Längre fram på säsongen kan Bills få problem. Miami Dolphins är det svårt att ta på alltför stor allvar. Quarterbacken Jay Cutler som lockades ur retirement började bra med har sett rätt bedrövlig ut på sistone. Det kommer inte räcka mot bättre motstånd.

9. Philadelphia Eagles rycker ifrån Dallas Cowboys

Dallas oförmåga att knyta ihop säcken senast mot Green Bay bäddade för Philadelphia Eagles. Eagles kunde samtidigt vinna klart med 34-7 mot Arizona Cardinals och har sett starkare ut för var vecka som går. Efter att ha vunnit ett antal jämna matcher ”slaktade” Philly fullständigt Cardinals. Quarterbacken Carson Wentz blir liksom hela laget bättre för varje spelad omgång. Jag ser Eagles och Dallas Cowboys som de klart bästa lagen i divisionen. Med Eagles 4-1 resultat ställt mot Cowboys 2-3 resultat har Philadelphia Eagles satt rejäl press på sin divisionsrival. Frågan är om Cowboys kan ta in det försprånget? Dallas har inte råd att tappa många mer matcher över de kommande matcherna. Om Eagles kan vinna borta mot Carolina i vecka 6 har klubben tre raka hemmamatcher (varav endast en mot riktigt konkurrenskraftigt motstånd i Denver Broncos) innan första mötet för året med Dallas.

10. Steelers bjöd in Ravens och Bengals i matchen

Pittsburgh Steelers hade ett utmärkt läge att fortsatt hålla avståndet neråt till AFC North-rivalerna Baltimore Ravens och Cincinnati Bengals. Med den katastrofala insatsen hemma mot Jacksonville bjöd de istället in just dessa i matchen igen. Särskilt Bengals som inledde med 0-3 har hittat tillbaka in i kampen om divisionen efter två raka segrar och ett 2-3 record. Både Ravens och Bengals har sina problem och är ingalunda kompletta lag. Steelers behöver dock visa för sig själv att de är divisionens bästa lag och glömma bort matchen mot Jacksonville Jaguars så fort de bara kan. Nu är det ett öppet race om divisionen igen.

3 doldisar som förtjänar nämnas

I NFL tilldelas de spelare som syns i statistiken normalt allt ära. Quarterbacks, running backs och receivers höjs till skyarna om den offensiva outputen är bra. Defensivt hyllas pass rushers som producerar sacks eller defensiva backar som plockar interceptions på samma sätt. Ska man förstå den fulländade lagsporten amerikansk fotboll på djupet måste dock de spelare som gör allt detta glänsande möjligt hyllas. Vi talar här om bland annat fullbacks, offensiva linjemän, defensiva linjemän, punters och special teamers. Killar som kort och gott inte får många spaltmeter. Det här är deras utrymme…

1. Kawann Short, Defensive tackle, Carolina Panthers

article image

Carolina Panthers defense är erkänt starkt och oftast talas det om linebackergrupperingen med Luke Kuechly och den defensiva pass-rushen i spetsen som skälet bakom den styrkan. Enligt min mening nämns alltför sällan den spelare som öppnar upp för dessa spelare.

Under vecka 5 var Carolina Panthers defensiva tackle Kawann Short ånyo dominant i matchen mot Detroit Lions. Han var den klart bästa spelaren på Panthers defense. På 34 snaps då Detroit passade bollen stod han för fyra s.k. pressures (dvs. han pressade motståndarquarterbacken till att snabbt göra sig av med bollen eller värre) varav hela 3 ledde till sacks. Dessutom hade han två ytterligare hits där han kom åt Matthew Stafford. Han spelade stabilt mot Detroits running game och bröt ständigt igenom Lions offensiva linjes blockeringar.

Short leder sackligan för defensiva tackles i NFL efter fem veckor med hela fem sacks och vill du se en riktigt bra defensiv lineman ska du kolla närmare på hans spel i vecka 6 mot Philadelphia Eagles.

2. Mitchell Schwartz, Offensive tackle, Kansas City Chiefs

article image

Offensivt linjespel är alltför ofta underskattat i NFL. Ett lag är 5-0 efter 5 veckor. Kansas City Chiefs. Den offensiva produktionen har överraskat många och Alex Smith och Kareem Hunt får alla rubriker. De hade inte fått dessa rubriker om det inte vore för den offensiva linjen. Under vecka 5 höll Mitchell Schwartz lektion i hur man spelar tackle mot en av NFL:s bästa defensiva linjer i matchen mot Houston Texans.

Han gjorde an fläckfri insats och släppte in till något som kan räknas som en pressure under 42 pass-block snaps. Han var därtill effektiv i run blocking Visserligen skadades J.J. Watt tidigt och det gjorde Schwartz jobb lite lättare. Samtidigt fick han därefter möta Jadeveon Clowney och Whitney Mercilus som även de tillhör NFL:s bästa pass rushers.

Ännu mer imponerande blir Schwartz insats när man betänker att Chiefs saknade tre starters på den offensiva linjen och att han nästan uteslutande blockade defensive ends utan hjälp. Chiefs behövde en bra kväll från Schwartz och fick det och lite till.

3. Andrew Whitworth, Offensive tackle, Los Angeles Rams

article image

Andrew Whitworth värvades inför säsongen och har stor del i Jared Goffs utveckling som spelare. Han har konstant gett Goff mer tid i passningsfickan. Som left tackle skyddar han Goffs blinda sida och spelar ofta mot de starkaste motståndarspelarna.

Matchen mot Seattle dominerade länge Whitworth i sina blocks mot Seahawks omvittnat starka defensiva linje och lät inte Seahawks defensiva ends komma i närheten av Goff. Han skulle visserligen senare under matchen ge upp en sack som ledde till att Goff fumblade bollen men det händer alla linjemän. Som helhet gjorde han på nytt en mycket bra match som Rams mycket väl kunde ha vunnit i slutminuterna. Bra lag i NFL har bra linjespelare. Rams har alltför länge gått runt på en svag offensiv linje. Whitworth är ingen ungdom längre och har inte alltför många säsonger kvar. För Rams skulle vore det bra om de kunde få ut några år till av honom. Tillsammans med centern John Sullivan har de gjort att Rams är att räkna med offensivt.

pro author badge

Relaterade artiklar

Svenska casinon
Spelpressen
Casino med svensk licens
Casino utan svensk licens
Nettikasinot360
nätcasino på jämför.io