Inför vecka 9 – observationer

Veckans observationer – Trade-deadline edition

Vi kommer in i vecka 9 och i torsdags kväll (amerikansk tid) har redan New York Jets besegrat Buffalo Bills med klara 34-21. Förmodligen kommer vi se betydligt mer av den typen av matcher nu när lag slåss för att fortsatt ha en chans på slutspel. Vissa lag växer med uppgiften. I övrigt har det hänt en del intressant inför vecka 9. Dels tradades det en del spelare innan trade-deadline. Det måste kommenteras. Dels tappade ännu ett lag en stjärnspelare till skada, denna gång under ett träningspass. Som vanligt plockar vi också ut de mest sevärda matcherna.

Över till de trades som skedde.

TRADE # 1 – Jimmy Garoppolo till 49ers
article image

Till San Francisco 49ers article image : Jimmy Garoppolo, Quarterback

Till New England Patriotsarticle image : 2:a rundeval i 2018 års draft

Kommentar:

San Francisco konstaterade väl att det här laget behöver väldigt mycket. Bland annat tyckte de nog inte att Brian Hoyer eller rookien C.J. Beathard var någon långtidslösning på quarterbackpositionen. Jimmy Garoppolo har visats relativt lite men när han spelat (under Tom Bradys avstängning) var han riktigt bra. Han är orädd och känns säker. För 49ers är det värt att chansa med ett andrarundeval. Är Jimmy G lösningen på quarterbackpositionen är 49ers en vinnare.

För Patriots del så hade de egentligen inget val. Skulle de överhuvudtaget få någon kompensation för Garoppolo så var det nu de var tvungna att trada bort honom. Det var inte realistiskt att de skulle signa honom till ett långtidskontrakt med Brady fortfarande nummer ett. Inte heller möjligheten att använda en så kallad franchise tag är i verkligheten en reell möjlighet. New England kan inte dedikera så mycket ”cap money” (kontraktsvärden) till quarterbackpositionen. Patriots har dessutom ett behov av att addera unga talanger på rätt många positioner. Ett andrarundeval som i princip blir lika värdefullt som ett förstarundeval (sannolikt # 33-34) kan också användas till att välja en ny ung quarterback i 2018 års draft. Vem vet? Nu signade man istället Bradys gamla kompis Brian Hoyer till ett treårskontrakt som backup. Hoyer är ingen stjärna men är stabil och kan New England Patriots offensiva system.

TRADE # 2 – Jay Ajayi till Eagles

Till Philadelphia Eagles article image : Jay Ajayi, Runningback

Till Miami Dolphinsarticle image : 4:e rundeval i 2018 års draft

Kommentar: Lite överraskande trade för Miami. Dock hade Adam Gase kritiserat Ajayis spel de senaste veckorna då han varit ineffektiv. Uppenbarligen tyckte Miamis front office att de klarar sig likabra med Damien Williams och Kenyan Drake. Ajayi var dock stundtals en stjärna förra året och Miamis offense ser svagt ut överlag. Har de redan gett upp är frågan som inställer sig. Trots svajande spel står man ändå på ett 5-3 record.

TRADE # 3 – Kelvin Benjamin till Bills

Till Buffalo Billsarticle image : Kelvin Benjamin, Wide receiver

Till Carolina Panthersarticle image : 3:e rundeval och 7:e rundeval i 2018 års draft

Kommentar: Buffalo Bills som hela säsongen varit upptagna tradat bort gamla Rex Ryan-spelare (Marcel Dareus, Ronald Darby och Reggie Ragland) för draft picks inför framtiden verkade helt plötsligt kommit till insikten att de kanske kan konkurrera i ligan redan i år. De använde då några av sina alla picks för att istället uppgradera på wide receiverpositionen. Benjamin är en unik spelare på grund av sin storlek och ger Tyrod Taylor en stor target med potential.

Carolina Panthers har ett antal unga receivers i Devin Funchess (som liknar Benjamin i spelstil) och rookien Curtis Samuel men de är inte direkt starka på positionen. När dessutom tight end-stjärnan Greg Olsen är borta kommer Cam Newton nog sakna targets. Kelvin Benjamin har dock inte imponerat lika mycket de senaste säsongerna som han gjorde under sin rookiesäsong. Antagligen tyckte Carolina att det var bättre att få ett par draftpicks tillbaka. Frågan är dock om de inte får lida för det resten av den här säsongen. Anfallet har stundtals sett ut att ha stora problem och det blir inte direkt bättre utan Benjamin.

TRADE # 4 – Marcel Dareus till Jaguars

Till Jacksonville Jaguars article image : Marcel Dareus, Defensive tackle

Till Buffalo Billsarticle image : 6:e rundeval i 2018 års draft

Kommentar: Jacksonville adderar ännu en stjärna till sin defensiva linje. Det kommer tveklöst bli svårt förmotståndare att springa på Jaguars med Dareus, Calais Campbell och Malik Jackson en tänkbar lineup. ”Sacksonville” har redan spelare som kan rusha quarterbacken. Ser i mina ögon ut som en solid trade för Jacksonville.

Varför gjorde då Buffalo Bills traden? Jo, framförallt av monetära skäl. Dareus bär med sig ett jättekontrakt som sträcker sig till 2021. Bills får nu en bättre cap-situation och de verkar vilja föryngra och förändra sitt lag. Dareus fasades dessutom ur Buffalos defensiva planer och hade bara spelat 138 snaps i år. Lägg också till att Dareus stundtals visade upp en udda personlighet vid sidan av planen.

Övriga observationer

Deshaun Watson sliter av korsbandet på träning

article image

Jag skrev tidigare i veckan att Houston Texans verkligen ser ut att ha något stort på gång. Just därför är nyheterna om att Watson slitit av det främre korsbandet i knät hjärtskärande för Watson och Texans. Watson låg extremt bra till för att bli rookie of the year. Dessutom hade han gett alla Texansfans hopp om mer framgång för laget. Nu blir det istället operation och en rehab på 8-9 månader. Om allt går bra är Watson tillbaka till nästa säsong i spelklart skick. Man bör dock känna till att Watson skadat just detta korsband i college och det kan innebära att det aldrig riktigt blir sådär toppenbra. För en quarterback som är ett hot att springa med bollen vilket gör det effektivt att använda honom i roll-out spel där han kan välja antingen att passa eller springa med bollen givet läget kan en sådan här skada vara kritisk. Många spelare har dock kommit bra minst lika bra som förut och vi håller tummarna för Watson. Han gör NFL ännu mer sevärt.

Watsons skada öppnar dörren för Jacksonville Jaguars. Houston Texans är inte alls samma lag utan Watson och Jaguars defense ser vansinnigt starkt ut. Om Blake Bortles fortsätter spela konservativt och ta hand om bollen är min gissning att Jaguars inom kort börjar dra ifrån i AFC South.

Vad väntar i vecka 9?

Vecka 9 innehåller som brukligt den här tiden på året en rad matcher mellan lag som har 3-5 förluster redan i år. För sådana lag är det avgörande att hitta spelet för att samla ihop ett antal segrar i rad nu. Ska de ha en realistisk chans att gå till slutspel måste de ha som allra minst 9-10 segrar och alltså maximalt 6-7 förluster. Då har de inte råd med mer förluster nu. Därför blir en del matcher nästan utslagsmatcher. TIll det kan adderas att vissa lag har ett läge i sin respektive division som förvärrar läget ytterligare. Amerikansk fotboll är som bäst när den spelas med intensitet. Räkna med att det blir intensivt i ett antal matcher.

5 matcher att hålla ett öga på i helgen

Förutom att ni givetvis följer ert eget favoritlag finns det all anledning att ha koll på vad som händer för övrigt i NFL. Här är de 5 matcher som står ut för oss på Tipsarenan under vecka 9. Som vi varit inne på väntar matcher av slutspelskaraktär. Nu skall ett antal agnar skiljas från vetet.

Veckans match

article image (6-2) @ article image (4-3)

Det här blir garanterat en sevärd match mellan två bra lag.

Kansas City Chiefs är i guldsits i AFC West men vill inte ge minsta möjlighet för Denver Broncos (3-4), Oakland Raiders (3-5) eller Los Angeles Chargers (3-5) att kunna komma ikapp. En vinst här och Chiefs väg till AFC West -titeln ser närmast given ut.

Dallas Cowboys har halkat efter i NFC East men vann senast en viktig match mot Washington borta. De bara måsta vinna här för att ha Philadelphia Eagles inom synfältet. I alla turer kring Ezekiel Elliott verkar det trots allt som att han åtminstone får spela även denna helg. Det måste Cowboys utnyttja. Vinner de här och börjar ett litet segertåg så kanske de kan komma ikapp i divisionen. Som allra sämst måste de dock försöka säkra en plats i wildcard-matchen och då räknas också antalet segrar.

Andra sevärda matcher

article image (4-3) @ article image (5-3)

Enormt sevärd AFC South match i kampen om divisionstiteln. För tillfället spelar dessa lag andrafiolen i divisionen efter New Orleans Saints (5-2) men det är hysteriskt jämnt fortfarande. Matcherna mellan detre lagen kommer avgöra. Varken Falcons eller Panthers har spelat upp till sin potential. Nu är det dags att göra det. Vinnarna här har en klar fördel då divisionsmatcherna avgör som tie-breaker i slutet. Förlorarna är illa ute. Räkna med att det blir intensivt och hårt spel.

article image (3-4) @ article image (4-3)

Cincinnati Bengals spelar inte bra men har en sista chans att haka på i AFC North. De skulle behöva visa för omvärlden och sig själva att de kan slå ett bra lag. Jacksonville Jaguars å sin sida vill visa att de är ett lag att räkna med och att de är störst bäst och vackrast i AFC South. Här har med andra ord båda lagen en chans att uppnå vad de vill.

article image (4-4) @ article image (4-3)

I mina ögon är det här en match mellan två lag som stundtals ser riktigt bra ut och stundtals ser ut att inte alls hålla slutspelsklass. Om något lag vill vara med i januari är det dags att visa det nu. Spännande match helt enkelt med mycket på spel.

article image (3-4) @ article image (7-1)

Ödesmatch för Denver Broncos. De har helt enkelt inte råd med att förlora ännu en match så här tidigt i säsongen. Broncos ställs dock inför en extremt tuff uppgift. Philadelphia Eagles är det formstarkaste laget i hela NFL och vill inget hellre än att bibehålla avståndet till Dallas Cowboys i NFC East. Det vill till att Broncos offense presterar betydligt bättre än de gjort tidigare under säsongen. Det är dags att börja röra på sig nu om det inte ska vara över redan mitt i säsongen.

pro author badge

Relaterade artiklar

Svenska casinon
Spelpressen
Casino med svensk licens
Casino utan svensk licens
Nettikasinot360
nätcasino på jämför.io