Inför vecka 5 – veckans observationer

article image

Kvartalsrapporten, Q1

Det har gått en fjärdedel av NFL:s grundserie och det är dags att på allvar ta temperaturen i NFL:s olika divisioner.

På övergripande nivå kan man säga att NFL varit jämnare än väntat inledningsvis. Ett antal lag har stått för starkare inledningar än väntat (Buffalo Bills, New York Jets, Los Angeles Rams) medan andra lag inlett mer beskedligt än väntat (New England Patriots, Oakland Raiders, Seattle Seahawks). Det har gjort att divisionerna är oerhört jämna överlag.

Under vecka 5 hittar du två intressanta saker i matchschemat. I stort sett är det bara matcher mellan resultatmässigt jämbördiga lag.

Listan är lång av lag matcher med lag som det skiljer max en match mellan i standings:

 • Carolina Panthers (3-1) @ Detroit Lions (3-1)
 • San Francisco 49ers (0-4) @ Indianapolis Colts (1-3)
 • Los Angeles Chargers (0-4) @ New York Giants (0-4)
 • Arizona Cardinals (2-2) @ Philadelphia Eagles (3-1)
 • Jacksonville Jaguars (2-2) @ Pittsburgh Steelers (3-1)
 • Seattle Seahawks (2-2) @ Los Angeles Rams (3-1)
 • Baltimore Ravens (2-2) @ Oakland Raiders (2-2)
 • Green Bay Packers (3-1) @ Dallas Cowboys (2-2)
 • Minnesota Vikings (2-2) @ Chicago Bears (1-3), Monday Night Football

De enda matcher i helgen som inte kvalar in på listan ovan är:

 • Kansas City Chiefs (4-0) @ Houston Texans (2-2)
 • Buffalo Bills (3-1) @ Cincinnati Bengals (1-3)
 • New York Jets (2-2) @ Cleveland Browns (0-4)

Vad innebär då detta?

Jo, nu händer det! Vecka 5 blir en oerhört viktig vecka. Racet om playoffs börjar redan nu på allvar.

Om lag som Philadelphia Eagles, Pittsburgh Steelers, Los Angeles Rams, Oakland Raiders vinner sina matcher öppnas flera divisioner upp och en klar ledare utkristalliseras. Det är inte heller osannolikt att det blir så. Alla fyra nämnda lag spelar hemma. Inget av dessa möter en hitintills alltför imponerande motståndare.

Låt oss därför ta oss igenom kvartalsrapporten och gå igenom läget i respektive division och vad som är att vänta inför vecka 5.

AFC East      
 • Buffalo Bills (3-1-0)
 • New England Patriots (3-2-0)
 • New York Jets (2-2-0)
 • Miami Dolphins (1-2-0)

I ett något haltande AFC East (New England spelade torsdagsmatchen och Miami Dolphins spelade inte vecka 1 pga orkanväder) är det fortfarande vidöppet. Buffalo Bills starka inledning och New England Patriots relativt svaga inledning gör att divisionen lever längre än vad om på förhand var väntat. Buffalo Bills (möter Cincinnati) och New York Jets (möter Cleveland Browns) har inget jättemotstånd i vecka 5. Vinner de pressar de ett New England-lag som fortfarande letar efter ett fullt ut fungerande spel. Många av divisionsmatcherna ligger sent och mycket kan hända mot slutet om några lag håller jämna steg med Patriots.

AFC North 
 • Pittsburgh Steelers (3-1-0)
 • Baltimore Ravens (2-2-0)
 • Cincinnati Bengals (1-3-0)
 • Cleveland Browns (0-4-0)

Pittsburgh Steelers har inte varit fantastiska men har likafullt en god chans att dra ifrån lite om de vinner hemma mot Jacksonville Jaguars på söndag. Övriga lag har inte sett bra ut på sistone även om Cincinnati Bengals vaknade en aning förra veckan och tog sin först seger. Vill Bengals och Baltimore Ravens hänga på måste de vinna relativt svåra matcher (mot Buffalo Bills respektive Oakland Raiders) på söndag. Jag tror det enda laget som egentligen har potential att vara med i kampen om titeln är just Cincinnati Bengals. De har dock öppnat säsongen så svagt att en rad av segrar är nödvändig för att inte Pittsburgh Steelers resa till AFC North-titeln ska bli alltför enkel. Baltimore Ravens saknar offensiv kvalitet och Cleveland Browns är ett ungt lag som inte är redo att konkurrera i år.

AFC South
 • Jacksonville Jaguars (2-2-0)
 • Houston Texans (2-2-0)
 • Tennessee Titans (2-2-0)
 • Indianapolis Colts (1-3-0)

Kanske hela NFL:s mest svårlästa division. I mina ögon är Houston Texans det lag som ser ut att utvecklas åt rätt håll. Laget blir bättre för varje omgång och med Deshaun Watson har offensiven fått nytt liv. Jacksonville Jaguars är hitintills bra varannan vecka och Tennessee Titans visar ungefär upp samma trend. Både Houston Texans och Jacksonville Jaguars har tuffa matcher till helgen. Om något lag kan ta en seger tar de ett tidigt kommando över divisionen. Om inget lag vinner vilar sig Tennessee Titans (som har bye week) till en tidig men bräcklig ledning i divisionen. Indianapolis Colts har välsignats med ett relativt enkelt schema tidigt. Vinner de i helgen mot svaga San Francisco 49ers hänger de trots att de saknar stjärnquarterbacken Andrew Luck med. Kommer Luck tillbaka kan de kanske vara med att konkurrera på allvar även om spelschemat blir tuffare för Colts framöver.

AFC West
 • Kansas City Chiefs (4-0-0)
 • Denver Broncos (3-1-0)
 • Oakland Raiders (2-2-0)
 • Los Angeles Chargers (0-0-4)

AFC West är en av de allra starkaste divisionerna i hela NFL. Inte minst Kansas City Chiefs har imponerat med en mer explosiv offensiv och ett ordentligt vitamintillskott genom rookien runningbacken Kareem Hunt. Denver Broncos är oerhört starka hemma och lutar sig mot sin starka defensiv. Oakland Raiders startade starkt men har haft problem att producera offensivt på sistone. Dessutom oroar Derek Carrs ryggskada (som såg betydligt värre ut än vad Raiders hitintills rapporterat om). Utan Carr är Raiders chanslösa. Los Angeles Chargers missade nog tåget med ett antal förlustmatcher som de likväl kunde ha vunnit. Inför vecka 5 får Kansas City Chiefs en värdemätare när de möter ett pånyttfött Houston Texans på bortaplan. Vinner de den visar de sin klass och rycker en smula i AFC West. Denver Broncos vilar under en så kallad ”bye week”. Oakland Raiders tar emot Baltimore Ravens och måste vinna för att hänga på. Los Angeles Chargers har en sista chans när de åker till ”the Big Apple” (eller i vart fall New Jersey) för att möta ett annat lag med en nolla i vinstkolumnen, New York Giants.

NFC East
 • Philadelphia Eagles (3-1-0)
 • Dallas Cowboys (2-2-0)
 • Washington Redskins (2-2-0)
 • New York Giants (0-4-0)

NFC East har i mina ögon inletts lite oväntat. På förhand trodde jag att divisionen skulle vara tvådelad med Cowboys och Giants som kandidater till divisionstiteln medan Eagles och Redskins skulle jaga som mest en tredjeplats och få hoppas på ett wildcard in i slutspelet. Så här långt har det verkligen inte sett ut så. New York Giants har mer eller mindre spelat bort sig och förlorat fyra raka, trots ett inte alltför tufft schema. De kommande veckorna möter de starkt motstånd i Los Angeles Chargers, Denver Broncos och Seattle Seahawks. Ska de ha en verklig chans att vara med i NFC East-racet ska de vinna alla tre av de och det tror jag inte är sannolikt. Dallas Cowboys har inlett rätt beskedligt och har problem med skador på defensiva backsidan. Förlustmatchen senast mot Los Angeles Rams oroar en del. Dallas Cowboys har dessutom en tuff match i vecka 5 där de tar emot Aaron Rodgers och Green Bay Packers. Får de inte ordning på sitt passningsförsvar är risken överhängande att de står på 2-3 efter helgen. Philadelphia Eagles har rullat på i det tysta och vunnit jämna matcher mot slutet. De tar emot ett inte alltför märkvärdigt Arizona Cardinals hemma på Lincoln Financial Field. Skulle Eagles vinna matchen och kunna skryta med ett 4-1 record in i vecka 5 sätter de sig själva i en klar pole position i NFC East. Washington Redskins vilar i helgen och står därför kvar med ett 2-2 record när vi går ur veckan. Redskins känns dock ärligt talat inte som ett lag som har tillräckligt med talang för att konkurrera med Eagles och Cowboys. Racet går nu för Cowboys och matchen mot Packers blir en riktig rysarmatch.

NFC North
 • Detroit Lions (3-1-0)
 • Green Bay Packers (3-1-0)
 • Minnesota Vikings (2-2-0)
 • Chicago Bears (1-3-0)

Divisionsställningen såhär långt är ingen direkt överraskning. Som nyss nämndes åker Green Bay Packers till Dallas för ett möte med Cowboys. Vinner Packers den har laget ett utmärkt läge att ha ett 6-1 resultat i ryggen när de vecka åtta tar emot Detroit Lions hemma på Lambeau Field i vad som kan bli matchboll nummer ett om NFC North. På tal om Detroit Lions är det kanske laget som överraskat mest positivt i divisionen. Lions defense har spelat starkare än väntat. Matchen mot Carolina Panthers i helgen blir högintressant. Det är precis den typen av match som Lions måste vinna för att på allvar visa att de vill hänga med Green Bay Packers i racet om NFC North. Kommer Detroit Lions ur vecka 5-8 med två av tre möjliga segrar (de vilar en vecka) blir schemat betydligt beskedligare mot slutet av grundsäsongen. Minnesota Vikings har en hel del offensiva problem med skador på quarterbacksidan (Terry Bridgewater är fortfarande inte redo sedan förra årets skada och Sam Bradford har inte kunnat spela de senaste veckorna) och tyvärr för Vikings kan konstateras att Case Keenum inte kommer räcka till för att på allvar konkurrera om NFC North-titeln. Dessutom skadades rookierunningbacken Dalvin Cook som sett ut som ett riktigt fynd allvarligt förra helgen och är borta för säsongen. Cook adderade den där lilla extra kryddan till Vikings offensiv och kommer saknas. Vikings åker till Chicago för att möta Bears i helgen. En seger där är ett måste. Chicago har inte tillräckligt bra lag för att kunna vara med i divisionen men ett varningens finger bör ändå höjas. Chicago har visat att man är svåra att slå hemma på Soldier Field. Förlorar Minnesota Vikings den matchen räknar jag mer eller mindre ut de och divisionen blir då tidigt en fight mellan Green Bay Packers och Detroit Lions. ”Setboll” för dessa två lag vecka 5 således.

NFC South
 • Carolina Panthers (3-1-0)
 • Atlanta Falcons (3-1-0)
 • New Orleans Saints (2-2-0)
 • Tampa Bay Buccaneers (2-2-0)

En stark division överlag. Carolina Panthers fick ett ordentlig lyft senast i bortasegern mot New England Patriots och självförtroendet (inte minst offensivt) bör ha fått sig en rejäl boost. Matchen mot Detroit Lions är högintressant och en vinst gör att Panthers skaffar sig en fin position eftersom både Atlanta Falcons och New Orleans Saints vilar till helgen. New Orleans Saints startade uselt men har de två senaste veckorna vänt på steken. Inte minst defensivt har de fått lite ordning på sitt spel. Tampa Bay Buccaneers förlorade en inte alltför välspelad match redan i torsdags mot New England mycket på grund av kickern Nick Folks inkompetens. Med övriga lags record klarlagda inför vecka 6 har Panthers chansen att ta ett litet kommando i NFC South. Detroit Lions är också en bra värdemätare av var Panthers står som lag inför fortsättningen.

NFC West
 • Los Angeles Rams (3-1-0)
 • Seattle Seahawks (2-2-0)
 • Arizona Cardinals (2-2-0)
 • San Francisco 49ers (0-4-0)

Två saker har överraskat mig mest i NFC West. Los Angeles Rams framsteg som lag och Seattle Seahawks relativt svaga start. Rams har imponerat med en oerhört mycket starkare offensiv än väntat. Rams tar nu emot Seattle Seahawks hemma i L.A. Seahawks har inte minst offensivt sett sega ut. Senast exploderade dock Seattle och gjorde hela 46 poäng offensivt mot Indianapolis Colts. Om det var ett kvitto på att Seahawks hittat något eller om det är ett resultat av Colts svagheter återstår att se. Den här matchen är enormt viktig. Vinner Los Angeles Rams står de på 4-1 och Seattle Seahawks på 2-3. Seahawks har visserligen öppnat segt förut men det här är utan tvekan en liten matchboll för Rams. Räkna med två mycket laddade lag i en av de sena söndagsmatcherna. Arizona Cardinals smyger med men har verkligen inte imponerat. De två segrarna har man skrapat ihop med trepoängsvinster mot svaga Indianapolis Colts och San Francisco 49ers. Laget har stora svårigheter att hitta touchdowns offensivt. Cardinals måste bli betydligt bättre för att ha chansen i det långa loppet och är i mina ögon det klara tredjelaget i divisionen. En seger borta mot Philadelphia Eagles i helgen kanske kan tända hoppet och är ett måste för att hänga på Rams och Seahawks. 49ers kräftgång är ingen överraskning. Laget bygger nytt på lång sikt och kommer nog leta efter en framtida quarterback i den uppkommande draften. Chansen till slutspel är i praktiken helt borta redan.

5 matcher att hålla ett öga på i helgen

Förutom att ni givetvis följer ert eget favoritlag finns det all anledning att ha koll på vad som händer för övrigt i NFL. Här är de matcher som står ut för oss på Tipsarenan under vecka 5. Vecka 5 ser ut att bli en riktig tittarfest för er som gillar NFL. Mängder av bra matcher överlag och inga svårigheter alls att välja 5 sevärda matcher.

Veckans match

article image (2-2) @  article image (3-1)

Det här blir en rysare som det kan vara väl värt att stanna uppe sent på söndag för. Resultatet kommer ha stora implikationer på slutresultatet i NFC West. Vinner Los Angeles Rams sätter de sig själva i ett utmärkt läge. Vinner Seattle Seahawks är allt fortfarande under kontroll. Räkna med två lag som är laddade till tänderna. Det kommer troligen smälla ordentligt och vara slutspelskänsla i den här matchen.

Andra sevärda matcher

article image (3-1) @ article image (3-1)

I den här matchen möts två lag som har en utmärkt chans att sätta sig själva i strålande positioner i sina respektive divisioner. Jag tror det blir en mycket sevärd match som kommer avslöja mycket om lagens kvalitet. Är Panthers så bra offensivt som statistiken visade senast mot New England Patriots? Har Detroit Lions ett bättre defense än på länge? Den här blir spännande att följa.

article image (3-1) @  article image (2-2)

Två NFC giganter såväl historiskt som i nutid drabbar samman. Packers resa har varit något smidigare än Cowboys såhär långt och en vinst förbättrar läget i för lagen i deras respektive divisioner väsentligt. Mycket står på spel och den här har alla förutsättningar att bli en toppmatch att följa.

article image (4-0) @ article image (2-2)

Kansas City Chiefs har imponerat och har historiskt haft lätt för Houston. Houston Texans har dock inlett en ny era med Deshaun Watson som quarterback. De såg sjukt giftiga ut i monstersegern (57-14) mot Tennessee Titans senast. Med en seger här skulle Texans visa att de på allvar är ett lag att räkna med i AFC. Vid en förlust är Texans sannolikt inblandade i en strid om AFC South-titeln som lär sträcka sig ända in i december. Vinner Chiefs fortsätter de ha ett klart grepp om starka AFC West och skaffar sig en liten ”kudde” som de kan komma att behöva senare under säsongen. Kort och gott står mycket på spel och mycket talar för att det blir en sevärd match.

article image (0-4) @ article image (0-4)

Vad? En match mellan två 0-4 lag i helgens utvalda matcher? Ja, det är inte så konstigt som det kanske kan tyckas. Varken New York Giants eller Los Angeles Chargers är egentligen lag som ska ha ett såhär dåligt resultat. Dessutom är det så att skillnaden mellan att vara 1-4 och 0-5 efter 5 veckor är milsvid. Vid 0-5 är det mer eller mindre över om inte ett jordskred händer och allt precis allt går din väg resten av säsongen. Vid 1-4 kan du fortsatt bygga på något och med ett par-tre segrar till kan du vara med igen. I praktiken är därför det här en slutspelsmatch. Ett lag slås ut och ett får en andra chans. Upplagt för stor dramatik.

pro author badge

Relaterade artiklar

Svenska casinon
Spelpressen
Casino med svensk licens
Casino utan svensk licens
Nettikasinot360
nätcasino på jämför.io