Inför vecka 17 – Säsongsfinal – Veckans observationer

Lugnet före stormen – snart börjar yxor falla under ”Svarta Måndagen”

Det finns ett antal headcoacher som har all anledning att frukta den så kallade svarta måndagen (måndagen efter sista omgången) då ett telefonsamtal från ägaren inte bådar gott. Jag listar nedan ett antal situationer som är värda att följa under följande kategorier: ”Allt talar för förändring”, ”Det återstår att se” och ”Ser ut att klara sig ett år till”.

Allt talar för förändring

article image Chuck Pagano, Indianapolis Colts

Nu är väl kattens nio liv ändå över? Chuck Pagano har haft en tuff tid i Indianapolis både vid sidan av och på planen. Han vann den viktigaste kampen mot cancern men har inte lyckats skapa ett konkurrenskraftigt lag. Särskilt svag har defensiven varit. Det var lite av skälet till att Colts signade Pagano från Baltimore, för att  bygga upp en konkurrenskraftig defensiv. Så har inte skett. Visserligen kan Pagano skylla en del på Andrew Lucks frånvaro. Med en för året ny GM i Chris Ballard tror jag dock det är dags för en ny röst i Colts omklädningsrum. Under Paganos tid har de gått från toppen i AFC South till botten av densamma. De av Peyton Manning så bortskämda Coltssupportrarna kommer behöva nytt hopp.

article image Marvin Lewis, Cincinnati Bengals

Det här är kanske lite fusk (eftersom det redan rapporterats att Lewis och Bengals kommit överens att gå skilda vägar efter säsongsfinalen). Det är dock inte officiellt och jag tar även de lätta puckarna. Lewis har haft en på det hela ganska bra tid i Cincinnati där han återigen lyfte de till ett lag som kvalificerade sig för slutspel. Han lyckades dock inte vinna något i slutspelet och de sista säsongerna har Bengals stannat av eller gått bakåt i utvecklingen. Dags för ett byte!

article image John Fox, Chicago Bears

Jag tror Chicago vill ha förändring. John Fox har inte gjort något dåligt jobb. Han har byggt om Chicago från ett åldrande lag till ett ungt talangfullt med framtiden för sig. Dessutom har de vunnit fler matcher än vad jag hade trott att de skulle innan säsongen. Han har varit en stadig och erfaren kraft i den  förändringen. Fox har dock ett problem. Han är ingen innovatör. Han är defensivt inriktad och konservativ när det gäller att ta risker. I mina ögon sände Chicago Bears tydliga signaler när de tradade upp för att drafta Mitchell Trubisky i 2017 års draft att de är på väg mot nya tider.  Bort från det konservativa vilket betyder bort från Fox.

Det återstår att se

article image Bruce Arians, Arizona Cardinals

Bruce Arians har haft hälsoproblem och mycket talade för att han skulle tvingas självmant lämna coachinguppdraget. Nu verkar hälsan tiga still men jag är ändå tveksam till en fortsättning för Arians. Cardinals har inte gått framåt de senaste åren och är nu tredje bästa laget i AFC West (och jagas dessutom av 49ers som har yngre och mer talangfulla spelare). Dessutom har Cardinals ”flörtat” med en del andra coacher i händelse av att Arians skulle avgå. Arians vertikala offensiva system har inneburit mycket turnovers och det finns mycket  som talar för att Cardinals behöver en nytändning (och en ny quarterback). Då är det vettigt att hitta en ny head coach för att inleda den resan.

article image Hue Jackson, Cleveland Browns

Jag vet att ägaren Jimmy Haslam publikt sagt att Jackson blirkvar som coach. Frågan är om det håller? Faktum är att Jackson hittills inför sista omgången har en vinst på två säsonger (1-30). Jag tror det blir svårt att helt skylla allt på tidigare GM Sashi Brown. Någon gång måste Jackson kunna producera mer med det lag han har. Browns-fansens tryck mot en nyordning lär bli massivt om de står på ett 0-16 resultat.

article image Jim Caldwell, Detroit Lions

Den ”urtråkiga” Caldwell har i all tysthet uppnått den andra högsta vinstprocenten bland Lionscoacher genom tiderna. Det borde tala för en förlängning. Caldwells problem är dock sannolikt att han har problem att ta laget till nästa nivå, vilket även stundtals var fallet i Indianapolis. Det som också talar en del för ett byte är att Lions signade en ny GM i Bob Quinn innan säsongen. Quinn som har en historia i New England vill kanske hitta ”sin coach”?

article image Mike Mularkey, Tennessee Titans

Mularkey kan kanske rädda sig genom att ta Titans till playoffs? Om han å andra sidan misslyckas med det och avslutar säsongen med fyra raka förluster och ett 8-8 resultat ligger hon nog illa till. Flera bedömare har ifrågasatt Mularkeys konservativa run-baserade offense. Många har istället menat att Marcus Mariotas talang bättre kan användas i ett annat system. Återigen en situation med en ny GM i Jon Robinson.  Även Robinson har en bakgrund i New England. Många pekar ut just Patriots offensiva koordinator Josh McDaniels som en coach Robinson kommer försöka locka till Tennessee.

Ser ut att klara sig ett år till

article image Vance Joseph, Denver Broncos

Broncos gör en extremt svag säsong och John Elway hade sannolikt förväntat sig mer av Joseph. Det är dock Josephs första säsong som just passerat. Dessutom kan mycket av problemen skyllas på en frånvaro av quarterbacks. Trots detta var det nog få som trodde att Broncos skulle vara så svaga i en i övrigt förvånansvärt svag division.

article image Bill O’Brien, Houston Texans

Det ryktas att  O’Brien inte kommer överens med GM Rick Smith. Det brukar inte vara ett recept för långvarighet som coach. Det finns dock ett ljus i tunneln som jag tror räddar O’Brien. Texans såg riktigt heta ut i början när rookiequarterbacken Deshaun Watson tog NFL med storm. Efter Watsons skada (och  flertalet defensiva skador). Texans har dock mycket på gång och det kan man delvis tacka ”BOB” och coachingstaben för. O’Brien är en utmärkt coach för att utveckla unga quarterbacks.

article image Todd Bowles, New York Jets

Bowles klarar sig. Jets annonserade också att de förlängde kontraktet för Bowles och GM Mike Maccagnan i fredags. Bowles har bidragit till att Jets varit oväntat konkurrenskraftiga. De troddes inför säsongen vara NFL:s sämsta lag. Det har de inte på något vis varit. Bowles har inte  alltför fria tyglar dock,inför nästa säsong kräver säkert New York-fansen att man konkurrerar i AFC East på allvar igen.

article image Jack Del Rio, Oakland Raiders

Ett annat AFC West lag som verkligen gick bakåt i utvecklingen var Raiders. Allt det flyt man hade året innan med vinster i jämna matcher var som bortblåst. Jag tror dock att Del Rio får ytterligare ett år innan flytten sker till Las Vegas. I samband med flytten ser jag det som att hela klubben får en nystart och varför inte en ny coach också?

article image Dirk Koetter, Tampa Bay Buccaneers

Koetter var i mina ögon riktigt illa ute och liksom så många andra coacher som ”uppträtt” i HBO-dokumentären ”Hard Knocks” såg han ut att få gå raka vägen till Arbetsförmedlingen. Det verkar dock som om ägarfamiljen Glazer har bestämt sig för att ge honom ytterligare en säsong. Jag tror Koetter sitter ihop  lite med Jameis Winston. Winston har haft en väldigt svag säsong och det är möjligt att hans framtid i klubben utvärderas noga efter nästa år. Är läget på det viset vill de nog inte byta coach i nuläget. Annars har jag svårt att förstå vad Koetter gjort som får Glazers att fortsatt ge honom förtroende.

article image Jay Gruden, Washington Redskins

Jay Gruden verkar vara populär i Washington och han har gjort ett stadigt jobb med en trupp med relativt lite talang som dessutom varit skadedrabbat. Ingen risk föreligger för en ”coachkarusell” i huvudstaden.

Övriga observationer

AFC Playoffs – fyra lag gör upp om två slutspelsplatser

article image

Följande fyra lag har slagläge:

5) Baltimore Ravens (9-6):

Baltimore har fördel med en seger mer än de andra lagen. En vinst mot Bengals i sista slutspelsmatchen och en wildcard-match mot Kansas City Chiefs står på schemat. Ravens kan dessutom gå vidare om Bills eller Titans förlorar sina matcher.

6) Tennessee Titans (8-7):

Titans har fallit till 8-7 efter svagt spel de senaste veckorna men de har en chans med seger mot redan slutspelsklara Jacksonville Jaguars att bärga slutspelsplatsen. Om de inte vinner måste Buffalo Bills och Los Angeles Chargers förlora båda två.

7) Los Angeles Chargers (8-7):

Chargers måste självklart vinna hemma mot Oakland Raiders för att ha en chans men behöver därtill en del hjälp på traven. Om Titans förlorar och Ravens vinner blir de sjätteseedade i playoffs. Om både Titans och Bills förlorar går de också vidare.

8) Buffalo Bills (8-7):

Bills har den mest komplicerade situationen efter förra veckans förlust mot ”AFC East-nemesisen” New England.

Bills har två chanser att gå vidare:
a) Vinst mot Miami samtidigt som Baltimore Ravens förlorar
b) Vinst mot Miami samtidigt som såväl Tennessee Titans och Los Angeles Chargers förlorar.

NFC Playoffs – Atlanta Falcons eller Seattle Seahawks?

article image

Det är egentligen ganska ”straight up”. Vinner Atlanta Falcons den relativt svåra hemmamatchen mot redan slutspelsklara Carolina Panthers tar de sista slutspelsplatsen. Vinner inte Atlanta får Seattle Seahawks en chans att ta platsen om de vinner sin hemmamatch mot Cardinals.

De bästa matcherna i vecka 17

Förutom att ni givetvis följer ert eget favoritlag finns det alltså all anledning att ha koll på vad som händer för övrigt i NFL. Här är de matcher som står ut mest för att de kan påverka slutspelsbilden under vecka 17. Vecka 17 är ofta lite lurig då lag vars slutspelsplats är klar respektive lag som missar slutspel ibland vilar sina starters för att inte riskera skada respektive pröva nya unga spelare. De största matcherna och den mesta dramatiken återfinner ni i en rad NFC-drabbningar. Det finns dock gott om matcher som kan göra söndagen till ett intressant genrep inför slutspelet.

article image (11-4) @ article image (9-6)

Veckans klart mest intressanta match. Atlanta Falcons slåss för att fortsatt hålla liv i säsongen. Carolina Panthers vill vinna för att kunna förbättra sin seedning i NFC-slutspelet. Det blir en bra match mellan två divisionsrivaler där inget lag borde ha utrymme att vila starters.

article image (7-8) @ article image (9-6) 

Seahawks tog chansen i och med förra veckans bortaseger mot Dallas Cowboys. De borde kunna slå Cardinals på hemmaplan och på så vis sätta press på Atlanta Falcons.

——–

I AFC är det som sagt fyra lag som gör upp om två wildcardplatser till slutspelet. Förutsättningarna är ungefär de samma, alla behöver vinna mot en divisionsrival för att säkra slutspelsplatsen. Baltimore Ravens har ett försteg i och med att de har en seger (9) mer än Buffalo Bills, Tennessee Titans och Los Angeles Chargers som alla har 8 segrar. Samtliga matcher blir intressanta att följa. Det är inte alltid lätt att slå en divisionsrival som kan spela avslappnat och utan press när man måste.

article image (8-7) @ article image (6-9)

article image (6-9) @ article image (9-6)

article image (10-5) @ article image (8-7)

article image (6-9) @ article image (8-7)

 

 

pro author badge

Relaterade artiklar

Svenska casinon
Spelpressen
Casino med svensk licens
Casino utan svensk licens
Nettikasinot360
nätcasino på jämför.io