32 lag på 32 dagar - Chicago Bears (NFC North)
Så var det dags för en favorit i repris från förra året. Tipsarenans expert Johan Mann går igenom läget i lagen innan försäsongen riktigt tar fart. Det blir ett lag om dagen i 32 dagar. Ja, ni fattar galoppen.
Dags för att resa vidare bland till det sista laget i NFC North. Vi har nu kommit halvvägs in i vår serie på 32 dagar. Laget från "Windy City", Chicagos stolthet Bears.
Introduktion
Chicago Bears är verkligen ett anrikt lag. Redan 1920 bildades Decatur Staleys som året efter blev Chicago Staleys för att 1922 bli Chicago Bears i och med bildandet av NFL.
Klubben vann 7 stycken NFL Championships under åren innan Superbowl började spelas och var ett av de bättre lagen.
Tyngre har det gått sedan 1966 då Superbowl började spelas mellan vinnarna av de båda konferenserna AFC och NFC. Chicago har gått till två Superbowls. Bears vann Superbowl XX säsongen 1985/86 mot New England med hela 46-10 och många trodde nog att laget med sitt ”46 defense” skulle vinna många mer. Så blev dock inte fallet. Klubben var visserligen i ytterligare en Superbowl (XLI, 2006) vilken man förlorade mot Indianapolis Colts (17-29) men det var i en helt annan era.
Chicagos storhetstid var dock under coach Mike Ditka under säsongerna 1985-1991. Med ett fruktansvärt starkt defense (med profiler som Mike Singletary, Richard Dent och William ”Fridge” Perry) kunde ”Monsters of the Midway” ha kunnat uträtta så mycket mer. Klubben vann NFC Central, som divisionen hette på den tiden, 6 av 7 möjliga säsonger. Som oftast i Chicago led man dock av ett ganska endimensionellt offense och svagt quarterbackspel. Det räckte inte till mot motståndare från NFC East som Redskins, Cowboys och Giants när det drog ihop sig till slutspel. När dessutom 49ers blev det stora laget i början av 90-talet började Bears stjärnor falna. De senaste 26 åren har man endast vunnit divisionen 4 fyra gånger och alltför ofta har laget, i de kräsna Chicagofansens ögon, spelat andrafiolen till Green Bay eller Minnesota.
Nåväl, Chicago har på nytt försökt hitta sin quarterback, i form av fjolårsrookien Mitch Trubisky. Kan det i år bli året då han på nytt tar Chicago till relevans i "Black and Blue Division" dvs. NFC North?
Föregående säsong
5-11 (5 vinster, 11 förluster) och återigen missat slutspel var faktiskt utifrån förutsättningarna helt ok.
Chicago Bears förbättrade sig faktiskt mot den tidigare säsongen och inte minst spelade Chicagos defense allt bättre. Ett positivt tillskott var lille rookierunningbacken Tarik Cohen som såg ut som en Darren Sproles typ som passade bra ihop med runningsbackstjärnan Jordan Howard. Trots denna förbättring fick John Fox lämna, vilket nästan kändes förutbestämt. In kommer istället nye coachen Matt Nagy som har ett rykte om sig att kunna få ut det mesta av unga quarterbacks. Trubisky såg stundtals lite osäker ut och spelalternativen för honom begränsades medvetet. Tanken var nog egentligen inte att han skulle spelat så mycket men efter att Mike Glennon, som signats på ett dyrt free-agency kontrakt inte var särskilt effektiv och bara kunde leda laget till 1 seger på 4 matcher fick Trubisky chansen från vecka 5.
Försäsong 2018
Noterbara spelarvärvningar
LB Sam Acho (från Arizona Cardinals)
TE Trey Burton (från Philadelphia Eagles)
QB Chase Daniel (från Kansas City Chiefs)
WR Taylor Gabriel (från Atlanta Falcons)
DE Aaron Lynch (San Francisco 49ers)
WR Allen Robinson (från Jacksonville Jaguars)
OG Earl Watford (från Arizona Cardinals)
LB Roquan Smith (NFL draft, runda 1, val 8, från Georgia)
C James Daniels (NFL draft, runda 2, val 39, från Iowa)
WR Anthony Miller (NFL draft, runda 2, val 51, från Memphis)
Noterbara spelarförluster
OL Tom Compton (från Minnesota Vikings)
S Quintin Demps (ingen ny klubb klar)
LB Jerrell Freeman (slutar spela)
LB Christian Jones (till Detroit Lions)
LB Pernell McPhee (till Washington Redskins)
WR Cameron Meredith (till New Orleans Saints)
OG Josh Sitton (till Miami Dolphins)
DE Mitch Unrein (till Tampa Bay Buccaneers)
WR Kendall Wright (till Minnesota Vikings)
LB Willie Young (ingen ny klubbklar)
Chicago förlorade en hel del spelare i free agency. Ingen alltför tongivande dock även om förlusten av solida guarden Josh Sitton säker kan komma att kännas lite.
In har de värvat för att understödja quarterbacken Mitch Trubiskys utveckling. QB Chase Daniel är en bra lagkamrat i QB-rummet. Wide receivers Allen Robinson och Taylor Gabriel tillför omedelbart uppgraderingar på den position. Trey Burton är en bra passmottagande tight end.
Chicago bygger dessutom på med unga talanger i draften. Roquan Smith kan bli en enormt stark linebacker. James Daniels lär tillföra den offensiva linjen mycket. Anthony Miller är en talangfull spelare som betett sig lite knepigt genom collegakarriären. Talangen har han. Har han huvudet och disciplinen som NFL kräver?
Sammantaget får man dock säga att Chicago ser ut som ett allt starkare lag för varje år som går. Bears har föryngrat laget med mycket kvalitet.
Utsikter för 2018/2019
En hel del förståsigpåare har Chicago som ett s.k. breakout-lag som kommer överraska många.
Jag tror i och för sig också att Bears är klart bättre som lag men man måste trots det ifrågasätta alltför hoppfulla spådomar om att omedelbar framgång står för dörren.
Målet för Chicago måste vara att komma nära .500-strecket och försöka vinna allt fler matcher för varje år som går och detta år bli bättre än föregående års 5-11. I den tuffa division Bears spelar är det ändå uppenbart att Green Bay Packers och Minnesota Vikings har starkare lag. Chicago får först koncentrera sig på att försöka bli bättre än i första hand Detroit Lions. Jag tror att Chicago har en chans att vinna 7-8 matcher men inte mycket mer. Mitch Trubisky och hans offensiva lagkamrater får visa mig bra mycket mer innan jag vågar sätta ribban högre.