Matchfixintervju med Andreas Brännström
Tipsarenan haffade Andreas Brännström, Dalkurds framgångsrike tränare, och passade på att ställa intima frågor om det obehagliga men ack så heta ämnet matchfixning.
Varför just Andreas Brännström?
För det första så är AB en extremt engagerad och i positiv bemärkelse synnerligen nyfiken fotbollsfantast – tillika tränare.
För det andra så har AB en lång spelarkarriär bakom sig i bl.a. Sirius, Enköping och BP. Allt i en Superettanliknande nivå.
För det tredje så är AB tränare i Superettan, serien där vi misstänker att svensk matchfixning är som allra värst, i stora siffror sett. AB har även tränat Sirius på hög nivå.
Om det är sant, varför är Superettan extra utsatt för matchfix?
Det kan säkerligen ske ännu oftare per match i lägre divisioner men i kronor räknat vinner med all sannolikhet Superettan fuskligan. Spelbolagen erbjuder helt andra insatsmöjligheter från Superettan och uppåt (läs Allsvenskan). Allsvenskan dock mer problematisk för matchfixarna eftersom spelarna generellt sett har bättre privatekonomi, större chans till proffskarriär samt att ligan är mycket mer mediabevakad.
Intervjun i sin helhet med Andreas Brännström;
Tjena Andreas, först och främst grattis till topplaceringen med Dalkurd i Superettan, starkt jobbat!
– Tack, det värmer. Vi gör vårt bästa men det är fortfarande långt kvar, glöm inte det.
Den allra första frågan vi på Tipsarenan undrar över är om du i din karriär som spelare eller tränare varit med om eller hört talas om matchfix, alltså i ditt eget lag?
– Ett glädjande svar är; Nej, faktiskt inte. Jag har däremot via rykten och på omvägar hört talas om fall som kanske inte uppmärksammats i media, men det är inte var dag tack och lov.
Vilket av alternativen tror du är vanligast? Erbjudande om pengar eller direkta hot?
– Varför inte kombinationen? Det skulle ju totalt sett vara det mest slagkraftiga gissar jag.
Hur förebygger / förbereder ni i Dalkurd era egna spelare på att det värsta kan hända?
Inför varje säsong har vi rejält med tid avsatt för informationsmöte och dialog med spelarna om vår policy kring allt som rör matchfix. De vet precis hur dom ska agera om situationen uppstår.
Hur tycker du att förbundet agerar?
– Mycket bättre än tidigare år men är försenade, ett eller flera steg efter, det är verkligen så det känns. Vi hoppas på stora krafttag inför 2018, det här är akut.
Tanken slår ju en att en eller flera spelare matchfixar på egen hand. Svenska spel erbjuder ju till exempel vinster på upp till 300.000:- om man gissar rätt sista målskytt i kombination med ett målrikt resultat. (Scorecast). Tror du att det är vi som är konspiratoriskt lagda eller är det faktiskt något som förekommer?
– Förstår frågan och jag vet som sagt inte, men gissar att det är mer vanligt än vad vi önskar eller tror.
Om vi leker med tanken att vi är på bovarnas sida och funderar över hur många spelare man behöver för att vara ”säker” på en förlust, hur många spelare anser du att ”det behövs”?
– Minst 2 spelare, max 3 om vi pratar centrala delar i defensiven, det vill säga målvakt och mittbackar, då går det inte att undvika förlust, förutsatt att det ”fuskande” laget inte är extremt överlägset inför matchen.
Det är ju inte lätt att få tag på Zlatan nuförtiden, tycker du att spelare i Superettan skulle vara försiktigare med sociala medier för att på så vis skulle vara lite svårare att möta upp irl?
– Jag ser inga nackdelar i det i alla fall. Svenska elitspelare borde nog vara mer försiktiga överlag vad gäller vilka sammanhang man riskerar att förknippas med, inte bara matchfix kan distrahera det egna varumärket och därmed karriären.
Vad tror du om matchfix och framtiden?
– Utan åtgärder ett jätteproblem som hotar sporten. Med centrala, rejäla, gemensamma och vettiga åtgärder löser vi detta också.
Jättetack för din dyrbara tid Andreas och stort lycka till med avancemanget till Allsvenskan 2018.
– Tack!